Limonina pita s solnim cvetom

Limonina pita s solnim cvetom

Limonina pita s solnim cvetom je poletno obarvan užitek na krožniku. Osvežilna limonina krema v kombinaciji s krhkim testom je vedno zmagovalna.

Limonina pita s solnim cvetom

Limonina pita je nekaj kar bo vedno razveselilo vas in goste. Pravilno uravnotežena kombinacija sladkega in kislega, z dodatkom solnega cveta bo z vsakim grižljajem popeljala v tiste najbolj prijetne poletne trenutke.

Sestavine za testo:

  • 250 g moke
  • 125 g masla
  • 90 g sladkorja v prahu
  • eno jajce
  • ščep soli

Sestavine za limonino kremo:

  • 5 jajc
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 85 g masla
  • sok dveh limon
  • lupinica dveh limon
  • solni cvet

Priprava limonine pite:

  1. Moko, na kocke narezano ohlajeno maslo in sladkor v prahu mešamo v mešalniku toliko časa,da dobimo peskasto teksturo testa. Testo je najlažje pripraviti kar v multipraktiku.
  2. Vmešamo še jajce, ščep soli in še enkrat premešamo.
  3. Testo oblikujemo v ploščat disk, zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik.
  4. Pečico segrejemo na 180 °C.
  5. Vzamemo pekač za pite premera 24 cm.
  6. Testo razvaljamo na debelino 3-4 mm in prestavimo v model za pite.
  7. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami, nato pa dno testa pokrijemo s papirjem za peko in čez nasujemo surov fižol ali glinene kroglice za peko.
  8. Pečemo 10 minut pri 180 °C nato odstranimo iz pečice, odstranimo fižol in papir za peko. Vrnemo nazaj v pečico in pečemo še 25-30 minut, oziroma dokler testo ni zlato rumenkaste barve.
  9. Odstranimo iz pečice in ohladimo, vmes pa pripravimo limonino kremo.
  10. Za limonino kremo najprej naribamo lupinico dveh limon nato jih še ožamemo.
  11. Limonin sok in lupinico prestavimo v kozico in segrejemo skoraj do vretja.
  12. V skledi zmešamo jajca in sladkor. Mešamo toliko časa, da se masa posvetli.
  13. K jajčni masi med mešanjem postopoma prilijemo polovico vročega limoninega soka.
  14. Sedaj jajčno maso vlijemo v kozico k preostalemu limoninemu soku.
  15. Kuhamo na nizki temperaturi dokler se ne zgosti, približno 5 minut.
  16. Kremo precedimo skozi cedilo, da se znebimo morebitnih grudih. V toplo kremo postopoma vamešamo hladno maslo.
  17. Limonino kremo vlijemo na pečeno pitino testo in jo po potrebi zgladimo.
  18. Postavimo v hladilnik za eno uro, da se krema strdi, pokrijemo še s folijo, da se nam ne naredi skorjica.
  19. Preden postrežemo, povrh pite posujemo še malo solnega cveta

Nasveti:

Testo za pito se najbolje zmeša v multipraktiku z nastavkom rezila. To je veliko bolj praktično, kot mešanje z rokami, poleg tega pa se med mešanjem testo ne segreje.

Pri krhkem testu je pomembno, da je maslo hladno. Krhkost testa lahko še dodatno povečamo tako, da testo tik preden ga damo v pečico ohladimo v hladilniku.

Kadar kuhamo z limonino lupinico je pomembno, da kupimo bio limone. Vsake limone pa lahko dobro operemo in jih namakamo v mešanici sode bikarbone in vode. To bo odstranilo večino škodljivih snovi, ki se nahajajo na lupinah citrusov.

Poskusute tudi čičerikin pomfri in presno mango torto s slano karamelo.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Similar Posts