Limonina pita s solnim cvetom je poletno obarvan užitek na krožniku. Osvežilna limonina krema v kombinaciji s krhkim testom je vedno zmagovalna.

Limonina pita je nekaj kar bo vedno razveselilo vas in goste. Pravilno uravnotežena kombinacija sladkega in kislega, z dodatkom solnega cveta bo z vsakim grižljajem popeljala v tiste najbolj prijetne poletne trenutke.

Sestavine za testo

  • 250 g moke
  • 125 g masla
  • 90 g sladkorja v prahu
  • eno jajce
  • ščep soli

Sestavine za limonino kremo

  • 5 jajc
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 85 g masla
  • sok dveh limon
  • lupinica dveh limon
  • solni cvet

Priprava limonine pite:

  1. Moko, na kocke narezano ohlajeno maslo in sladkor v prahu mešamo v mešalniku toliko časa,da dobimo peskasto teksturo testa. Testo je najlažje pripraviti kar v multipraktiku.
  2. Vmešamo še jajce, ščep soli in še enkrat premešamo
  3. Testo oblikujemo v kroglo, zavijemo v plastično folijo in postavimo v hladilnik
  4. Pečico segrejemo na 180 °C
  5. Vzamemo pekač za pite premera 24 cm
  6. Testo razvaljamo na debelino 3-4 mm in prestavimo v model za pite
  7. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami, nato pa dno testa pokrijemo s papirjem za peko in čez nasujemo
    surov fižol ali glinene kroglice za peko
  8. Pečemo 10 minut pri 180 °C, nato odstranimo iz pečice, odstranimo fižol in papir za peko in pečemo še 25-30 minut, oziroma dokler testo ni zlato rumenkaste barve
  9. Odstranimo iz pečice in ohladimo, vmes pa pripravimo limonino kremo
  10. Za limonino kremo najprej nastrgamo lupino dveh limon, nato pa jih še ožamemo
  11. Limonin sok in lupinico prestavimo v kozico in na hitro pokuhamo
  12. V skledi zmešamo jajca, in sladkor, mešamo toliko časa, da se zmes posvetli
  13. Nato odstavimo limonin sok in prilijemo polovico v jajčno zmes in dobro premešamo
  14. Vso jajčno zmes nato prilijemo v kozico k preostalemu limoninemu soku
  15. Kuhamo na nizki temperaturi dokler se ne zgosti (nekje 5 minut)
  16. Kremo precedomo skozi cedilo, da bo čim bolj gladka in, ko je še topla, postopoma vmešavamo maslo
  17. Nato pa pripravimo pečeno testo pite in vanj prelijemo limonino zmes
  18. Postavimo v hladilnik za eno uro, da se krema strdi, pokrijemo še s folijo, da se nam ne naredi povrhnjica
  19. Preden postrežemo, povrh pite posujemo še malo solnega cveta

Nasveti:

Testo za pito se najbolje zmeša v multipraktiku z nastavkom rezila. To je veliko bolj praktično, kot mešanje z rokami, poleg tega pa se med mešanjem testo ne segreje.

Pri krhkem testu je pomembno, da je maslo hladno. Krhkost testa lahko še dodatno povečamo tako, da testo tik preden ga damo v pečico ohladimo v hladilniku.

Kadar kuhamo z limonino lupinico je pomembno, da kupimo bio limone. Vsake limone pa lahko dobro operemo in jih namakamo v mešanici sode bikarbone in vode. To bo odstranilo večino škodljivih snovi, ki se nahajajo na lupinah citrusov.

Poskusute tudi čičerikin pomfri in presno mango torto s slano karamelo.

Dober tek!