Limonina pita s solnim cvetom je poletno obarvan užitek na krožniku.

Sestavine za testo

  • 250 g moke
  • 125 g masla
  • 90 g sladkorja v prahu
  • eno jajce
  • ščep soli

Sestavine za limonino kremo

  • 5 jajc
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 85 g masla
  • sok dveh limon
  • lupinica dveh limon
  • solni cvet

Priprava

1. Moko, na kocke narezano ohlajeno maslo in sladkor v prahu mešaj v mešalniku toliko časa,
da dobiš peskasto teksturo testa
2. Vmešaj še jajce, ščep soli in še enkrat premešaj
3. Testo oblikuj v kroglo, zavij v plastično folijo in postavi v hladilnik
4. Pečico segrej na 180 °C
5. Vzemi pekač za pite premera 24 cm
6. Testo razvaljaj na debelino 3-4 mm in prestavi v model za pite
7. Dno testa večkrat prebodi z vilicami, nato pa dno testa pokrij s papirjem za peko in čez nasuj
surov fižol
8. Peci 10 minut pri 180 °C, nato odstrani iz pečice, odstrani fižol in papir za peko in peci še 25-
30 minut, oziroma dokler testo ni zlato rumenkaste barve
9. Odstrani iz pečice in ohladi, vmes pa pripravi limonino kremo
10. Za limonino kremo najprej nastrgaj lupino dveh limon, nato pa jih še ožemi
11. Limonin sok in lupinico prestavi v kozico in na hitro pokuhaj
12. V skledi zmešaj jajca, in sladkor, mešaj toliko časa, da se zmes posvetli
13. Nato odstavi limonin sok in prilij polovico v jajčno zmes in dobro premešaj
14. Vso jajčno zmes nato prilij v kozico k preostalemu limoninemu soku
15. Kuhaj na nizki temperaturi dokler se ne zgosti (nekje 5 minut)
16. Nato pa pripravi pečeno testo pite in vanj skozi cedilo prelij limonino zmes
17. Postavi v hladilnik za eno uro, da se krema strdi
18. Preden postrežeš povrh pite posipaj še malce solnega cveta