Tiramisu kocke

Tiramisu kocke

Tiramisu kocke vzamejo okuse, ki jih najdemo v tiramisuju in vse lično zapakirajo v priročne kocke. V njih najdemo klasično mascarpone kremo, ki je brez dodanih jajc, kavo, čokolado in seveda rum.

Tiramisu kocke

Tiramisu kocke je enostavni prijeti v roko in si privoščiti grižljaj. Poleg tega namesto savoiardi piškotov pripravimo bretonsko krhko testo, ki je eno izmed mojih ljubših različic krhkega testa. Odlično namreč vpije tekočine in arome, kar pri tiramisu kockah pride zelo prav.

Količina: 24 kock / Čas priprave: 2 uri + 4 ure / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti
(na kocko)
 
Energetska vrednost364 kcal
Beljakovine4 g
Ogljikovi hidrati24 g
Maščobe28 g

Sestavine za bretonsko krhko testo:

  • 250 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ščep soli
  • 190 g masla sobne temperature
  • 4 rumenjaki
  • 160 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta

Sestavine za čokoladno in belo kremo:

  • 130 g temne čokolade
  • 130 ml sladke smetane
  • 800 g mascarponeja
  • 400 ml sladke smetane
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 2-3 žlice temnega ruma
  • 2 žlički vanilije
  • 50 ml espressa
  • 1 žlička temnega ruma

Priprava bretonskega krhkega testa:

  1. V skledo presejemo moko, pecilni prašek in sol.
  2. V ločeni posodi stepamo maslo sobne temperature do svetle in kremaste teksture.
  3. V drugi skledi stepemo rumenjake skupaj s sladkorjem. Rumenjake stepamo 5 minut. Dobiti moramo svetlo, kremno in gosto maso, ki za nekaj sekund za seboj pusti sled.
  4. Nato k jajčni masi primešamo stepeno maslo. Mešamo z ročnim mešalnikom, da dobimo enotno, kremno maso.
  5. Sedaj postopoma dodajamo moko k masleno-jajčni masi. Mešamo počasi z lopatko, da ne zbudimo glutena.
  6. Ko imamo enotno zmešamo testo, brez večjih kupčkov moke, ga oblikujemo v ploščat pravokotnik in zavijemo v folijo za živila.
  7. Testo pustimo počivati 30-60 minut.
  8. Vmes segrejemo pečico na 180 °C in obložimo dno pravokotnega pekača (20 x 30 cm) s papirjem za peko.
  9. Ohlajeno testo pustimo na sobni temperaturi 5-10 minut, da se bo lažje valjal. Nato ga na rahlo pomokani površini ali papirju za peko, razvaljamo na velikost našega pekača. Testo prestavimo v pripravljen pekač ter ga dodatno zgladimo in zravnamo.
  10. Testo prepikamo z vilicami in ga na hitro ohladimo v zamrzovalniku za 10 minut.
  11. Nato ga prestavimo v ogreto pečico in pečemo na sredini, brez ventilacije, 20-25 minut. Pečeno testo bo zlato rjave barve in zelo rahlo, če s prstom pritisnemo nanj.
  12. Pečeno testo popolnoma ohladimo in vmes pripravimo obe kremi.

Priprava čokoladne in bele kreme:

  1. Začnemo s pripravo čokoladnega ganacha. V loncu segrejemo 130 ml sladke smetane skoraj do vretja.
  2. Vročo smetano zlijemo čez 130 g nadrobljene temne čokolade. Počakamo 1-2 minuti, da se čokolada prične topiti nato dobro premešamo do gladke teksture.
  3. Čokoladni ganache prestavimo v hladilnik, da se ohladi.
  4. Sedaj pripravimo belo kremo. V večji mešalni skledi stepamo 800 g mascarponeja skupaj s 120 g sladkorja v prahu in 2 žličkama vanilijevega ekstrakta. Mascarpone mešamo toliko časa, da postane kremen in mazljiv.
  5. V ločeni posodi stepamo sladko smetano do mehkih vrhov in jo primešamo k mascarponeju.
  6. Na koncu dodamo še 2 žlici temnega ruma in nežno premešamo, da dobimo gladko kremo.
  7. Sedaj stepemo ohlajeni ganache do mehkih vrhov in mu primešamo ⅓ bele kreme.
  8. Ko imamo obe kremi pripravljeni se lotimo sestavljanja tiramisu kock.

Sestavljanje tiramisu kock:

  1. Ohlajeno testo enakomerno prelijemo s 50 ml kave v katero dodamo 1 žličko ruma.
  2. Nato testo pokrijemo s plastjo čokoladne kreme. Kremo poskušamo nanesti čim bolj enakomerno, da bomo dobili lepe plasti.
  3. Čez čokoladno kremo velikodušno potresemo temni kakav.
  4. Sedaj dodamo v pekač belo kremo, ki jo zopet enakomerno razmažemo po površini.
  5. Zložene tiramisu kocke pokrijemo s folijo za živila in jih prestavimo na hladno za vsaj 4 ure ali čez noč.
  6. Ohlajeni tiramisu narežemo na kocke, ki so široke 4-5 cm.
  7. Na koncu jih potresemo s temnim kakavom in okrasimo s poljubnimi čokoladnimi dekoracijami.
  8. Tiramisu kocke so najboljše drugi dan, ko se vsi okusi usedejo in biskvit prepoji s kavo.
Tiramisu kocke

Nasveti:

Bretonsko testo lahko pripravimo dan prej in ga hranimo v hladilniku do peke.

Ko hladimo čokoladni ganache pazimo, da ne zatrdi, saj ga potem ne bomo mogli stepsti v rahlo, slastno kremo.

Za rezanje kock uporabimo vroč nož.

Tiramisu kocke zdržijo v hladilniku 3 dni.

Namesto temnega ruma lahko uporabimo Marsala vino, Vin Santo ali Kahlua liker.

Poskusi še kraljevo malinovo rulado in kofetarski smoothie.

Naj tekne!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi