Krostata s hruškami
Verjetno obstaja milijone različnih krostat. Vsakdo ima svojo najljubšo. Slastno krhko testo, obloženo z nadevi vseh vrst. Tokratna različica vsebuje hruške. Lahko bi uporabil tudi vanilijev puding, a sem raje izbral drugačno, jajčno kremo. Postopek je srednje zahteven za popolnega začetnika, v drugo pa bo vse potekalo 1, 2, 3.
Sestavine
Testo
- 150 g masla
- 200 g moke
- 80 g sladkorja
- 1 jajce
- ½ čajne žlice naribane limonine lupine
- 0,3 dl ruma
Krema in preliv
- 3 jajca
- 3 hruške (sladkih, uporabil sem zrele viljamovke)
- sok 1 limone
- 6 žlic medu
- 2 žlici gustina (škroba)
- aroma vanilije (ali 1 strok)
- 4 dl sladke smetane
- 8 žlic marelične marmelade
- 0,3 dl ruma
Priprava
- vse zgoraj navedene sestavine testa zgneteš v gladko testo
- testo zaviješ v folijo za živila
- z njim v hladilnik za 60 minut
- uporabi okrogli pekač premera 25 cm ali pekač cca 20×30 cm
- pekač obložiš s papirjem za peko, lahko ga prej zmočiš, da bo lažje
- testo razvaljaš in z njim obložiš dno pekača
- iz testa oblikuj tudi robove
Sledi priprava polnitve/kreme
- zmešaj kremo – 3 jajca, 4 dl sladke smetane, 6 žlic medu, 2 žlici gustina (škrob) in nekaj kapljic arome vanilije
- olupi in na tanko nareži hruške
- z marmelado na tanko premaži testo
- v naslednjem koraku po testu razporedi narezane hruške
- sledi krema – prelij hruške s kremo
- peci 40 minut pri 200 stopinjah Celzija (180 ventilacija)
- ko je peka končana zmešaj preostalo marmelado, sok limone in rum, segrej
- z marmeladno zmesjo prelij še vročo pečeno krostato
- z njo na hladno
Poskusi tudi
*** Partner SKETA.si in Presno.si je družba Mercator.