Bavarski sirni namaz - Obatzda

Bavarski sirni namaz – Obatzda

Bavarski sirni namaz – Obatzda je tradicionalna sirna specialiteta. Najpogosteje se ga pripravlja z mešanjem mehkega sira Camembert z maslom. V namaz lahko dodamo tudi druge mazljive sire, kar nam omogoča, da porabimo različne ostanke sirov in jih pretvorimo v ta čudovit namaz.

Bavarski sirni namaz - Obatzda

Obatzda se odlično prileže k slanim prigrizkom, na Bavarskem se na mizah znajde poleg prest in vrčka piva. V namaz dodamo tudi čebulo, ta je lahko surova, drobno nasekljana ali pražena. Slednja ponudi bolj blag okus.

V sodelovanju z Riess Slovenija.

Količina: 700 g  / Čas priprave: 15 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • ½ bele čebule
  • 500 g sira Camemberta
  • 50 g topljivega sira Zdenka
  • ¼ žličke mlete kumine
  • 1 ½ žlice sladke paprike
  • ¼ žličke črnega popra
  • ¼ žličke soli ali po okusu
  • 0,8-1 dcl temnega piva
  • 90 g masla

Priprava:

  1. Polovico čebule na drobno sesekljamo. V segreto ponev dodamo žličko masla in na njem prepražimo čebulo. Pražimo jo na nižjem srednjem ognju, da se zmehča in zlato porjavi. Odstavimo in ohladimo.
  2. Siru camembertu poljubno odrežemo plesnivo skorjo in ga prestavimo v skledo.
  3. Dodamo topljeni sir, praženo čebulo, kumino, sladko papriko, poper in sol. Pretlačimo in premešamo z vilico.
  4. Prilijemo temno pivo in premešamo.
  5. Na koncu dodamo zmehčano maslo sobne temperature in drobno sesekljan svež peteršilj. Premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo namaz odstati nekaj ur, da se vsi okusi dobro prepojijo.
  6. Namaz je odličen poleg različnih slanih in zelenjavnih prigrizkov, v sendvičih ali burgerjih.
Bavarski sirni namaz - Obatzda

Nasveti:

Camembertu najlažje odstranimo skorjo, ko je hladen. Nato ga pustimo, da se segreje na sobno temperaturo, saj se bo tako lepše pretlačil v namaz.

Preden namaz postrežemo, ga vzamemo iz hladilnika in pustimo stati na sobni temperaturi 20-30 minut. Ogret bo bolje mazljiv, tudi okusi se bodo razvili intenzivneje.

Poskusite tudi ocvrto feto z zelišči in začinjen tahinijev preliv.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi