Bavarski sirni namaz – Obatzda
Bavarski sirni namaz – Obatzda je tradicionalna sirna specialiteta. Najpogosteje se ga pripravlja z mešanjem mehkega sira Camembert z maslom. V namaz lahko dodamo tudi druge mazljive sire, kar nam omogoča, da porabimo različne ostanke sirov in jih pretvorimo v ta čudovit namaz.
Obatzda se odlično prileže k slanim prigrizkom, na Bavarskem se na mizah znajde poleg prest in vrčka piva. V namaz dodamo tudi čebulo, ta je lahko surova, drobno nasekljana ali pražena. Slednja ponudi bolj blag okus.
V sodelovanju z Riess Slovenija.
Količina: 700 g / Čas priprave: 15 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- ½ bele čebule
- 500 g sira Camemberta
- 50 g topljivega sira Zdenka
- ¼ žličke mlete kumine
- 1 ½ žlice sladke paprike
- ¼ žličke črnega popra
- ¼ žličke soli ali po okusu
- 0,8-1 dcl temnega piva
- 90 g masla
Priprava:
- Polovico čebule na drobno sesekljamo. V segreto ponev dodamo žličko masla in na njem prepražimo čebulo. Pražimo jo na nižjem srednjem ognju, da se zmehča in zlato porjavi. Odstavimo in ohladimo.
- Siru camembertu poljubno odrežemo plesnivo skorjo in ga prestavimo v skledo.
- Dodamo topljeni sir, praženo čebulo, kumino, sladko papriko, poper in sol. Pretlačimo in premešamo z vilico.
- Prilijemo temno pivo in premešamo.
- Na koncu dodamo zmehčano maslo sobne temperature in drobno sesekljan svež peteršilj. Premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo namaz odstati nekaj ur, da se vsi okusi dobro prepojijo.
- Namaz je odličen poleg različnih slanih in zelenjavnih prigrizkov, v sendvičih ali burgerjih.
Nasveti:
Camembertu najlažje odstranimo skorjo, ko je hladen. Nato ga pustimo, da se segreje na sobno temperaturo, saj se bo tako lepše pretlačil v namaz.
Preden namaz postrežemo, ga vzamemo iz hladilnika in pustimo stati na sobni temperaturi 20-30 minut. Ogret bo bolje mazljiv, tudi okusi se bodo razvili intenzivneje.
Poskusite tudi ocvrto feto z zelišči in začinjen tahinijev preliv.
Dober tek!