Kladdkaka – švedska čokoladna pita
Kladdkaka – Švedska čokoladna pita je sladica/pecivo, ki jo enostavno morate poskusiti. Zelo priljubljeno pecivo s Švedske je najbolj iskan recept med domačini in priznam, da je navdušila tudi mene. Za to čokoladno pito je značilen bogat čokoladni okus in to, da je ne spečemo do konca.
Če imate radi čokolado in mehko, kremno teksturo prekrito z rahlo hrustljavo skorjico ali fudge, je ta recept za vas. Sestavljena je iz sestavin, ki jih imamo večinoma vedno na zalogi in pripravimo jo v pičlih petih korakih. Brez finega odmerjanja in stepanja, le zmešamo, vlijemo, spečemo in jemo!
Švedska čokoladna pita je pečena v manj kot pol ure in bo topla imela še rahlo tekočo sredico. Verjetno je najtežje počakati, da se po peki dobro ohladi. Zato pito pred postrežbo prestavimo v hladilnik za vsaj 30 minut, da dobimo tisto čarobno tekturo in okus. Priporočam, da jo delite z družbo ali pa, da polovico takoj pospravite za drugi dan, saj se jo prehitro preveč poje.
Količina: 10 kosov/ Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Hranilne vrednosti (na kos) | |
Energetska vrednost | 283 kcal |
Beljakovine | 4 g |
Ogljikovi hidrati | 34 g |
Maščobe | 15 g |
Sestavine:
- 120 g masla
- 100 g temne čokolade 70 %
- 180 g sladkorja
- 2 jajci sobne temperature
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- ¼ žličke soli
- 30 g temnega kakava
- 130 g moke
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo tortni model s premerom 18-20 cm. Tortni model premažemo z maslom in posujemo s temnim kakavom.
- V kozici stopimo na kocke narezano maslo in temno čokolado. Stopljeno maslo in čokolado dobro premešamo in ju ohladimo na sobno temperaturo.
- V večji mešalni skledi stepamo jajci skupaj s sladkorjem. Stepamo 3-5 minut. Dobiti moramo svetlo in kremasto maso, ki ima večji volumen ter za seboj pusti sled traku.
- K jajčni masi dodamo vanilijev ekstrakt, sol in zmešamo.
- Nato k jajčni masi primešamo stopljeno maslo in čokolado.
- Sedaj primešamo še presejano moko in temni kakav. Mešamo le toliko časa, da se sestavine povežejo in nimamo več vidnih kepic moke. Masa za biskvit bo zelo gosta a vseeno tekoča.
- Maso za biskvit z lopatko prestavimo v pripravljen tortni model.
- Čokoladno pito pečemo 22-25 minut. Čas peke variira glede na posamezne pečice. CIlj je vzeti pito ven preden se v celoti zapeče. Pri oceni dolžine peke si lahko pomagamo tako, da v biskvit zapičimo čist zobotrebec 2 cm od roba in če pride ven čist ter je sredica pite ob premikanju čvrsta in ne preveč mehka je pita pečena. Tudi če zobotrebec iz sredice pride ven umazan jo vzamemo ven in pustimo, da se nekaj časa hladi v pekaču.
- Pečeno pito skupaj s pekačem prestavimo v hladilnik za 30-60 minut, da se v celoti ohladi. Nato jo vzamemo iz tortnega modela, jo narežemo in postrežemo skupaj s stepeno smetano.
Nasveti:
V maso za biskvit lahko vključimo različne na grobo sesekljane oreščke, ki bodo dodali še nekaj hrustljavega.
Če imate radi čokoladno pomarančno kombinacijo lahko vključite v maso tudi pomarančno lupinico.
Pito hranimo v zaprti posodi na hladnem, obdrži se 4 dni če je prej ne zmažemo:)
Poleg sladke smetane se odlično poda vanilijev sladoled in sveže jagodičevje.
Poskusi še vanilijevo pito s skuto in kardamomom ter hrustljavo jabolčno pito.
Pa dober tek!