Bananin šmorn s chia semeni

Bananin šmorn s chia semeni

Bananin šmorn s chia semeni je zabavna različica cesarskega praženca, ki mu dodamo pretlačene zrele banane in chia semena. Pripravljen v karseda puhasti različici, ker imam točno takšnega rad. Mljask.

Bananin šmorn s chia semeni

Bananin šmorn s chia semeni boste pripravili večkrat. Vedno se po kuhinji valja kakšna preveč zrela banana in s tem receptom jo boste lahko porabili z nasmeškom na obrazu.

Šmornu poleg banan dodamo še chia in konopljina semena. Ta poskrbijo za fino in zabavno teksturo. Tu in tam se kakšno konopljino seme prikrade na površino šmorna in se prav okusno zapeče. Prava mini eksplozija okusa.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 2 banani
  • 2 jajci
  • 300 g moke
  • 40 g kristalnega sladkorja
  • Dva zavojčka vanilijevega sladkorja
  • 25 g masla
  • 1 čž pecilnega praška
  • 500 ml mleka
  • 1 čž soli
  • 2 žlici chia semen
  • 2 žlici konopljinih semen

Postopek:

  1. Najprej v ponvi stopimo maslo in ga segrevamo toliko časa, da rahlo porjavi in zadiši.
  2. V skledi pretlačimo dve banani in prilijemo maslo.
  3. Jajci ločimo na rumenjake in beljake.
  4. Rumenjake dodamo k pretlačenim bananam, dodamo dva zavojčka vanilijevega sladkorja, ščep soli in premešamo.
  5. Sedaj k rumenjakom in bananam primešamo še chia in konopljina semena, dobro premešamo.
  6. Moko in pecilni presejemo v skledo z rumenjaki in nekoliko premešamo.
  7. Postopoma prilijemo mleko in mešamo toliko časa, da se masa lepo poveže.
  8. Sedaj k beljakom dodamo 40 g sladkorja in jih stepemo do čvrstih vrhov.
  9. Beljake nežno in postopoma vmešamo k masi za šmorn.
  10. Pripravimo ponev premera 22-24 cm in na njej segrejemo žlico masla.
  11. Sedaj vlijemo polovico mase za šmorn v ponev, jo pokrijemo in na srednjem ognju pražimo 10-15 minut.
  12. Šmorn sedaj obrnemo, pomagamo si lahko tako, da ga razrežemo na četrtine in obrnemo vsako ločeno, ali pa obrnemo celega hkrati.
  13. Pražimo še pet minut, ga pretrgamo na več koščkov in postrežemo.
  14. Najbolje se prileže posut s sladkorjem v prahu, čokoladno kremo ali marmelado.

Nasveti:

Želite še dodatno plast rahlo hrustljave karamele na šmornu? Ko bo pečen ga vzemite iz ponve, dodajte dve žlici sladkorja, počakajte, da rahlo karamelizira in šmorn vrnite v ponev. Vse skupaj malce premešajte in šmorn bo dobil fino tanko plast karamele. Slastno.

Poskusite tudi pohorsko omleto v kozarčku ali poglejte kaj početi z zrelimi bananami.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi