Mini pite z lešnikovim nadevom in limonino kremo
Božanska pita, ki je sestavljena nekoliko drugače. Limonini kremi dodaš želatino, nato pa jo zamrzneš. Preseneti svoje bližnje s to izjemno seksi lešnikovo pito z limonino kremo in meringo.
Sestavine 4-5 mini pit (ali eno veliko):
TESTO:
- 250 g moke
- 175 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- en rumenjak
- ščep soli
- žlička vanilije
LEŠNIKOV NADEV:
- 120 g masla
- 120 g sladkorja
- 3 jajca
- 120 g lešnikov
- 25 g moke
LIMONINA KREMA:
- 1 dl limoninega soka
- nastrgana lupinica dveh limon
- 5 jajc
- 85 g masla
- 3 g želatine (listič in pol)
- 80 g sladkorja
MERINGA:
- 3 beljaki
- 180 g finega kristalnega sladkorja
Priprava:
- Najprej pripravi limonino kremo
- V posodi nekaj minut kuhaj limonin sok in limonino lupinico
- Želatino namoči v hladno vodo
- Vmes penasto vmešaj jajca in sladkor
- K mešanici jajc in sladkorja postopoma dodajaj segret limonin sok in ves čas mešaj
- Vse skupaj nato kuhaj približno 5 minut na rahlem ognju, da se krema zgosti; vmes mešaj
- Kremo nato precedi skozi cedilo, ožemi želatino, jo dodaj v kremo in mešaj, da se popolnoma raztopi
- Na koncu v kremo vmešaj še maslo
- Kremo nato vlij v silikonske modelčke in jo postavi v zamrzovalnik za 2 uri
- Za testo presej moko, dodaj sol, hladno, na kocke narezano maslo, vanilijo in rumenjak
- Vse dobro zmešaj v mešalniku, lahko tudi ročno
- Testo zavij v folijo in postavi v hladilnik
- In še lešnikova krema. Uporabi maslo, segreto na sobno temperaturo, dodaj sladkor in z mešalnikom mešaj 5-7 minut, da nastane zračna maslena krema bele barve
- Jajca razžvkljaj in jih vmešaj v masleno kremo
- Nato pa postopoma dodajaj mešanico mletih lešnikov in moke in rahlo vmešaj v masleno kremo
Za peko uporabi mini modele za pito. Če želiš lahko recept prilagodiš tako, da pripraviš eno večjo pito. V tem primeru uporabi večji model za oblikovanje limonine kreme.
- Testo oblikuj v modele za pito ali manjše okrogle pekače, dodaj lešnikovo kremo (do 3/4 višine roba) in postavi v pečico za 40 minut na 180 °C
- Odstrani iz pečice in pusti, da se popolnoma ohladi
- Na vsako mini pito dodaj en zamrznjen kos limonine kreme
- Zdaj pa še meringa. Nad vodno kopeljo mešaj beljake in sladkor dokler se mešanica ne segreje na 45-50 °C.
- Stepi do trdih vrhov, nabrizgaj okoli limonine kreme, nato pa posipaj z malce sladkorja v prahu in postavi v pečico za 3-5 minut na 200 °C, da se meringa lepo zapeče.
Dober tek!