Fritata z jajčevci in ljutenico

Fritata z jajčevci in ljutenico

Fritata z jajčevci in ljutenico je izredno sočna poletna jed, ki je kot nalašč za zajtrk, lahko kosilo ali večerjo. Pečeni jajčevci poskrbijo za sočnost omlete, dodatek ljutenice ali ajvarja pa ji je pisan na kožo.

Fritata z jajčevci in ljutenico

Fritata z jajčevci in ljutenico je nastala povsem spontano. Na zalogi sem imel jajčevce, ki jih je bilo potrebno porabiti. Ko sem prvič testiral ta recept sem pripravljal omleto s pečenimi jajčevci. Fritata pa je morda še bolj primerna za tiste trenutke, ko je potrebno pospraviti hladilnik in špajzo.

V sodelovanju z Riess Slovenija.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5 

Sestavine:

  • 1 jajčevec (400-500 g)
  • 4 žlice olivnega olja
  • mlada čebula
  • 50 g suhih paradižnikov v olju, odcejeni
  • 6 jajc
  • 2 žlici kisle smetane
  • 40 g naribanega parmezana
  • ½ žličke soli
  • ¼ žličke popra
  • 200 g ljutenice ali ajvarja

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 °C in premažemo pladenj z oljem.
  2. Jajčevec po dolžini razpolovimo in odprto stran premažemo z 2 žlicama olivnega olja. Jajčevce položimo na pladenj z odprto stranjo obrnjeno navzdol. Pečemo jih 25-30 minut, da postanejo mehki.
  3. Pečene jajčevce vzamemo iz pečice in znižamo temperaturo na 180 °C. Jajčevce ohladimo le toliko, da lahko z žlico postrgamo sredico in jo prestavimo v skledo s cedilom. Sredico z žlico rahlo potlačimo nato jo pustimo stati 10 minut, da se odcedi.
  4. Medtem na drobno nasekljamo suhe paradižnike in mlado čebulo.
  5. V skledi razžvrkljamo jajca in k njim primešamo kislo smetano in nariban parmezan.
  6. V ognjevarni ponvi segrejemo 2 žlici olja in na njem prepražimo mlado čebulo in suhe paradižnike.
  7. Odcejene jajčevce z nožem drobno nasekljamo, da dobimo skoraj teksturo pireja. Dodamo jih v ponev k čebuli in jih pražimo kakšno minuto.
  8. Odstavimo z ognja, prilijemo jajca in začinimo s soljo ter poprom. Vse skupaj dobro premešamo.
  9. Sedaj dodamo ljutenico, žlico po žlico in le delno premešamo, da dobimo marmoriran vzorec.
  10. Ponev prestavimo v ogreto pečico na spodnjo rešetko in pečemo fritato 20 minut.
  11. Pečeno fritato pustimo stati 5 minut nato jo postrežemo z lepinjo ali poljubnim kruhom.

Nasveti:

Jajčevce lahko spečemo, postrgamo in hranimo v hladilniku v zaprti posodi do dva dni. Tako si lahko pripravo te jedi še pohitrimo.

Poskusite tudi ocvrto feto z zelišči in presne pica krekerje.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi