Kus kus solata z bučkami na žaru
Kus kus solata z bučkami na žaru je sveža in lahkotna solata, ki se odlično odreže tudi kot poletna samostojna jed.
Kus kus solata z bučkami na žaru je polna svežine. Vinegreta, oziroma polivka je pripravljena iz mešanice medu, limoninega soka, olivnega olja in gorčice. To v kombinaciji s feta sirom, na žaru pečenimi bučkami in aromatičnimi lističi sveže mete je popolno razvajanje brbončic. Dodamo lahko še malo granatnega jabolka in jed bo naravnost fantastična.
Količina: 4 osebe / Čas priprave: 50 min / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za kus kus solato z bučkami:
- 300 g feta sira
- 300 g kus kusa
- 4 bučke (500 g)
- sok dveh limon
- 10 žlic olivnega olja
- 2 žlici meda
- pest sveže mete
- 2 žlički gorčice
- čili
- sol
- poper
Postopek:
- Zmešamo sok limone z medom in gorčico in začinimo po okusu s soljo in poprom. Odstavimo, da malo počiva.
- Bučke operemo, jih narežemo na dolge tanke rezine, potem jih solimo in popramo, da spustijo vodo.
- Feta sir narežemo na kocke.
- Kus kus stresemo v plitvo posodo, ga začinimo s soljo in poprom nato ga zalijemo z 6 dl vrele vode.
- Dobro segrejemo žar ponev in na obeh straneh popečemo rezine bučk.
- Kuhan kus kus razporedimo po krožniku in čez nekoliko nadrobimo kocke fete.
- Pečene bučkine rezine položimo povrh kus kusa in čez potresemo še kosmiče čilija.
- Vse skupaj prelijemo z gorčično vinegreto in čez potresemo še lističe mete sveže mete.
Nasveti:
Kadar se nam kus kus prime skupaj mu samo dodamo nekaj malega olja in ga z vilicami razrahljamo.
Kus kus se prvotno pripravlja tako, da se skuha nad paro.
Pri tej solati lahko bučke nadomestimo z drugo zelenjavo. Pomembno je le, da je razmerje zelenjave in kus kusa v prid zelenjavi.
Poskusite tudi brstični ohrovt v smetanovi omaki s pinjolami in začinjen tahinijev preliv.
Dober tek!