Kus kus solata z bučkami na žaru je sveža in lahkotna solata, ki se odlično odreže tudi kot poletna samostojna jed.

Kus kus solata z bučkami na žaru je polna svežine. Vinegreta, oziroma polivka je pripravljena iz mešanice medu, limoninega soka, olivnega olja in gorčice. To v kombinaciji s feta sirom, na žaru pečenimi bučkami in aromatičnimi lističi sveže mete je popolno razvajanje brbončic. Dodamo lahko še malo granatnega jabolka in jed bo naravnost fantastična.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 50 min / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za kus kus solato z bučkami:

  • 300 g feta sira
  • 300 g kus kusa
  • 4 bučke (500 g)
  • sok dveh limon
  • 10 žlic olivnega olja
  • 2 žlici meda
  • pest sveže mete
  • 2 žlički gorčice
  • čili
  • sol
  • poper

Postopek:

  1. Zmešamo sok limone z medom in gorčico in začinimo po okusu s soljo in poprom. Odstavimo, da malo počiva.
  2. Bučke operemo, jih narežemo na dolge tanke rezine, potem jih solimo in popramo, da spustijo vodo.
  3. Feta sir narežemo na kocke.
  4. Kus kus stresemo v plitvo posodo, ga začinimo s soljo in poprom ter ga zalijemo z 6 dl vrele vode.
  5. Dobro segrejemo žar ponev in na obeh straneh popečemo rezine bučk.
  6. Kuhan kus kus razporedimo po krožniku in čez nekoliko nadrobimo kocke fete.
  7. Pečene bučkine rezine položimo povrh kus kusa in čez potresemo še kosmiče čilija.
  8. Vse skupaj prelijemo z gorčično vinegreto in čez potresemo še lističe mete sveže mete.

Nasveti:

Kadar se nam kus kus prime skupaj mu samo dodamo nekaj malega olja in ga z vilicami razrahljamo.

Kus kus se prvotno pripravlja tako, da se skuha nad paro.

Pri tej solati lahko bučke nadomestimo z drugo zelenjavo. Pomembno je le, da je razmerje zelenjave in kus kusa v prid zelenjavi.

Poskusite tudi brstični ohrovt v smetanovi omaki s pinjolami in začinjen tahinijev preliv.

Dober tek!