Sirna juha z brokolijem (veganska)
Sirna juha z brokolijem v veganski različici je prava kremna bomba. Fino kremno teksturo dobimo z indijskimi oreščki, za sirni okus pa poskrbi pivski kvas. Slastno!
Sirna juha z brokolijem je za tiste trenutke, ko se želimo malo pocrkljati z bogato, kremno juho. Sirni okus veganskim jedem je najbolj enostavno dodati s pivskim kvasom. Ne samo, da bodo juhe in omake z njim bolj bogatega okusa, pivski kvas je tudi zelo zdrav, poln vitaminov in mineralov.
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za sirno juho z brokolijem:
- 500 g brokolija
- 800 ml zelenjavne jušne osnove
- 200 g indijskih oreščkov
- 2 korenčka
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 4 žličke kvasnih kosmičev
- sol in poper
- krutoni za dekoracijo
Priprava:
- Brokoli operemo in narežemo na manjše cvetove. Prestavimo ga v pekač, prelijemo z nekaj žlicami olivnega olja in postavimo v pečico za 20 do 25 minut pri 200 °C.
- Česen in čebulo olupimo in drobno nasekljamo.
- V loncu na olivnem olju popražimo čebulo, nato ji dodamo še česen in ga pražimo toliko časa, da zadiši.
- Korenje operemo, očistimo in narežemo na kocke, nato ga pa dodamo v lonec in ga skupaj s čebulo in česnom pražimo dve minuti.
- Vzamemo indijske oreščke, ki smo jih namakali eno uro in jih odcedimo (če nimate časa jih samo sperite z mlačno vodo in bo tudi ok) in jih damo v blender.
- Dodamo še praženo zelenjavo, kvasne kosmiče in jušno osnovo.
- Zblendamo do gladkega, nato pa prestavimo nazaj v lonec in segrejemo.
- Iz pečice odstranimo brokoli in ga dodamo v juho. Kuhamo še minuto, dve in odstavimo.
- Juho še začinimo po okusu in jo postrežemo s krutoni.
Nasveti:
Indijske oreščke pred uporabo namočimo zato, da se nekoliko izlužijo potencialni toksini, v prvi vrsti pa so namočeni indijski oreščki lažje prebavljivi in se bolj enostavno zmešajo v kremno konsistenco.
Poskusite tudi domačo lečino enolončnico in presno kemno pesino juho.
Dober tek!