Sirna juha z brokolijem v veganski različici je prava kremna bomba. Fino kremno teksturo dobimo z indijskimi oreščki, za sirni okus pa poskrbi pivski kvas. Slastno!

Sirna juha z brokolijem je za tiste trenutke, ko se želimo malo pocrkljati z bogato, kremno juho. Sirni okus veganskim jedem je najbolj enostavno dodati s pivskim kvasom. Ne samo, da bodo juhe in omake z njim bolj bogatega okusa, pivski kvas je tudi zelo zdrav, poln vitaminov in mineralov.

Veganska sirna juha z brokolijem

Sestavine za sirno juho z brokolijem:

  • 500 g brokolija
  • 800 ml zelenjavne jušne osnove
  • 200 g indijskih oreščkov
  • 2 korenčka
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 4 žličke pivskega kvasa
  • sol in poper
  • krutoni za dekoracijo

Priprava:

  1. Brokoli operemo in narežemo. Prestavimo ga v pekač, prelijemo z nekaj žlicami olivnega olja in postavimo v pečico za 20 do 25 minut pri 200 °C.
  2. Česen in čebulo olupimo in drobno nasekljamo.
  3. V loncu na olivnem olju popražimo čebulo, nato ji dodamo še česen in ga pražimo toliko časa, da zadiši.
  4. Korenje operemo, očistimo in narežemo na kocke, nato ga pa dodamo v lonec in ga skupaj s čebulo in česnom pražimo dve minuti.
  5. Vzamemo indijske oreščke, ki smo jih namakali eno uro in jih odcedimo (če nimate časa jih samo sperite z mlačno vodo in bo tudi ok) in jih damo v blender.
  6. Dodamo še praženo zelenjavo, pivski kvas in jušno osnovo.
  7. Zblendamo do gladkega, nato pa prestavimo nazaj v lonec in segrejemo.
  8. Iz pečice odstranimo brokoli in ga dodamo v juho. Kuhamo še minuto, dve in odstavimo.
  9. Juho še začinimo po okusu in jo postrežemo s krutoni.

Nasveti:

Suh pivski kvas nastane med postopkom priprave piva v pivovarnah. Ne vsebuje aktivnih kvasovk, je pa poln blagodejnih sestavin, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Kakšna žlička pivskega kvasa pogosto zelo dobro obogati okus omak, juh ali polivk.

Indijske oreščke pred uporabo namočimo zato, da se nekoliko izlužijo potencialni toksini, v prvi vrsti pa so namočeni indijski oreščki lažje prebavljivi in se bolj enostavno zmešajo v kremno konsistenco.

Poskusite tudi domačo lečino enolončnico in presno kemno pesino juho.

Dober tek!