Avokadov sladoled s kokosom

Avokadov sladoled s kokosom

Avokadov sladoled s kokosom je noro okusen, kremen in enostaven. Kokosovo mleko skupaj z avokadom ustvari izjemno kremasto kremo, ki se odlično stisne v slasten sladoled. Da je vse skupaj še bolj dekadentno, sem ga marmoriral skupaj z jagodnim sorbetom.

Avokadov sladoled s kokosom

Avokadov sladoled s kokosom se po okusu in teksturi uvršča v sam vrh doma pripravljenih sladoledov. Zanj ne potrebujemo sladolednega aparata in tudi vmesnega mešanja ne rabi. Najbolj zahtevno je najti okusne in zrele avokade, a vse se da, če se hoče 🙂 In ko dobimo “ta prave”, priporočam pripravo tega božanskega sladoleda.

V sodelovanju s Steklarno Rogaška.

Količina: 8-10 kepic / Čas priprave: 30 minut +4 ure hlajenja / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na kepico) 
Energetska vrednost 284 kcal
Beljakovine 2 g
Ogljikovi hidrati 37 g
Maščobe 16 g

Sestavine za avokadov sladoled:

  • 3 zreli avokadi (450 g)
  • 400 ml polnomastnega kokosovega mleka
  • 150 g cvetličnega medu ali agavinega sirupa
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • Sok ½ limete

Sestavine za jagodni sorbet:

  • 70 ml hibiskusovega čaja
  • 100 g sladkorja
  • 350 g jagodnega pireja

Priprava jagodnega sorbeta:

  1. V lonec vlijemo hibiskusov čaj, dodamo sladkor in premešamo.
  2. Segrejemo do vretja, da se sladkor v celoti raztopi in vmes neprestano mešamo.
  3. Odstavimo z ognja in vlijemo sladkorni sirup v jagodni pire. Tega pripravimo tako, da zblendamo 400 g jagod in jih precedimo skozi cedilo.
  4. Premešamo in prestavimo sadni pire v zamrzovalnik, da se ohladi.
  5. Nato se lotimo priprave avokadovega sladoleda.

Priprava avokadovega sladoleda:

  1. Tri avokade olupimo, odstranimo koščico in narežemo na kocke.
  2. Narezane avokade prestavimo v blender.
  3. Nato v blender dodamo kokosovo mleko.
  4. Dodamo med, vanilijev ekstrakt in sok polovice limete.
  5. Zmešamo do gladke in kremne teksture.
  6. Sedaj iz zamrzovalnika vzamemo ohlajeni jagodni pire.
  7. Pripravimo posodo primerno za zamrzovalnik v katero bomo vlili sladoled. Najlažje je uporabiti že pojedeno banjico sladoleda 😉
  8. V posodo vlijemo ali nažličkamo ⅓ avokadove kreme nato jo delno prelijemo z jagodnim pirejem.
  9. Zaporedje vlivanja ponovimo še 2- krat in na koncu zgladimo površino.
  10. Napolnjeno posodo pokrijemo s folijo za živila in jo prestavimo v zamrzovalnik za vsaj 4 ure ali čez noč.
  11. Preostanek jagodnega pireja vlijemo v ločeno posodico, jo pokrijemo s folijo in postavimo v zamrzovalnik. Že čez par ur se bomo lahko sladkali z dodatno porcijo jagodnega sorbeta.
  12. Sladoled vzamemo iz zamrzovalnika pol ure pred postrežbo. Če imate tako dober zamrzovalnik kot jaz in zunaj še ni poletne vročine bo minila tudi ura, do mehke teksture.
  13. Sladoled je fantastičen skupaj s svežimi jagodami in pistacijami.
Avokadov sladoled s kokosom

Nasveti:

Avokadovo kremo lahko skupaj z jagodnim pirejem vlijemo v model za sladoledne lučke.

Hibiskusov čaj pripravimo tako, da v 70 ml vroče vode dodamo vrečko hibiskusovega čaja. Ta ima čudovito rdečo barvo in kislino, ki se super poda k jagodam.

Za jagodni sorbet lahko uporabimo sveže ali zamrznjene jagode. Če uporabimo zamrznjene, jih pred blendanjem  pokuhamo do mehkega. Jagodni pire precedimo, da bo sorbet prijetno gladek.

Količino limetinega soka in medu lahko prilagodimo tudi na zrelost in okus avokadov.

Poskusi še avokadov sladoled s pistacijami in neapeljski sladoled.

Naj tekne!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi