Avokadov sladoled s pistacijami
Avokadov sladoled s pistacijami je prava poslastica za ljubitelje avokada. Za pripravo ne potrebujemo avtomata za sladoled, le posoodo, zmrzovalnik, 5 sestavin ter malce časa. Preprost za pripravo in tako zelo okusen!

Avokadov sladoled s pistacijami ima kremno teksturo, je pa tudi odlična osnova, ki ji lahko dodamo še druge okuse. Dodamo mu lahko čokolado, vmešamo sadni sorbet ali recimo kokosovo Linolado.
Količina: 8 kepic / Čas priprave: 30 minut + hlajenje / Zahtevnost: 1 od 5
Hranilne vrednosti (na kepico) | |
Energetska vrednost | 324 kcal |
Beljakovine | 8 g |
Ogljikovi hidrati | 41 g |
Maščobe | 15 g |
Sestavine:
- 1 avokado
- 5 dl sladke smetane
- 4 dl sladkanega kondenziranega mleka
- 100 g očiščenih pistacij
- sok 1/3 limone
Postopek:
- avokado, limonin sok in kondenzirano mleko zmešamo v mešalniku ali blenderju
- ločeno stepemo sladko smetano
- smetano nežno in postopoma vmešamo k avokadovi masi
- dodamo oluščene pražene pistacije (nesoljene)
- maso za sladoled vlijemo v posodo in prestavimo v zamrzovalnik za vsaj 3 ure
- če želimo lahko vsako uro vmes z vilicami premešamo sladoled, da se znebimo ledenih kristalov, ni pa nujno, ker je masa za sladoled dovolj zračna in vsebuje dovolj maščobe in sladkorja, da bo rezultat kremen sladoled
Nasveti:
V kolikor imate napravo za pripravo sladoleda jo uporabite za še boljši rezultat.
Dobro je, da za ta recept uporabimo zrel avokado. Kako v trgovini preveriti, če je avokado dovolj zrel. Najbolj zanesljiv je otip. Zrel avokado je na otip rahlo mehak. Zrelost pa lahko preverimo tudi tako, da avokadu odstranimo pecelj. V kolikor se ta enostavno odstrani in je spodaj barva zelenkaste barve je avokado zrel. Rjava barva ponavadi pomeni, da je avokado preveč zrel, če pa se pecelj odstrani s težavo pa bo potrebno še nekoliko počakati.
Črvst in nezrel avokado postavimo v papirnato vrečko skupaj z banano. Tako bo dozorel v približno treh dneh.
Poskusite tudi avokadov sladoled s kokosom in breskve z malinami in smetano.
Dober tek!