Savinjska kremšnita oziroma preprosto pecivo, ki ima skoraj več imen kot sestavin. Osnova sladice so keksi, ki jih poznamo kot “Albert kekse”, lahko se najdejo tudi alternative. Sledi kombinacija jabolk in pudinga, vse skupaj pa je obogateno s stepeno sladko smetano.

Savinjska kremšnita je pri nas postala skoraj stalnica, ko imamo družinska srečanja. Postrežena kot rezina ali v kozarčku, vedno gre za med. Zaradi preproste priprave se je radi lotijo tudi najmlajši, ki se radi smukajo po kuhinji. Preverjena sladica, ki je ne zavrne nihče.

Količina: 12 kosov / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 1 kg jabolk
  • 1 l vode
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 2 vanilijeva pudinga
  • 250 g keksov (Leibnitz ali Albert ipd.)
  • 5 dl sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja (za smetano)

Postopek:

  1. Jabolka olupimo in grobo naribamo.
  2. Zavremo vodo ter ji dodamo cimet, sladkor in naribana jabolka.
  3. Vse skupaj premešamo in kuhamo nekaj minut, oziroma toliko časa, da se jabolka zmehčajo.
  4. Vanilijeva pudinga stresemo v skodelico in zmešamo s parimi žlicami vode. Nato mešanico zlijemo v lonec k jabolkom. Puding kuhamo po navodilih proizvajalca ali 2-3 minute na zmernem ognju. Mešamo neprestano dokler se ne zgosti.
  5. Pripravimo pekač dimenzij 15 x 30 cm in ga  obložimo s keksi. Naredimo dve plasti keksev, da se dno sladice ne zmehča preveč.
  6. Čez plast keksev  zlijemo mešanico jabolk in pudinga.
  7. Po potrebi zgladimo in postavimo pekač na hladno, da se krema ohladi.
  8. Vmes stepemo sladko smetano, ki ji dodamo 2 žlici sladkorja. Lahko uporabimo tudi paketek  vanilijevega sladkorja.
  9. Ohlajeno sladico premažemo s stepeno smetano, posujemo s cimeton in postrežemo.
  10. Hranimo jo pokrito in na hladnem.

Nasveti:

Za recept uporabimo bolj sočna in sladka jabolka, ki imajo veliko okusa.

Albert kekse lahko nadomestimo tudi s Speculaas piškoti (NJAM!) ali krhkim testom za pito.

Poskusi še ocvrte šnite z jabolkami in cimetom ter smuti za svežino misli.

Dober tek!