Piščančja juha s kokosom in kurkumo
Piščančja juha s kokosom in kurkumo je hitro pripravljena jed, poleg katere postrežemo porcijo kuhanega riža. Uporabimo lahko piščančje prsi ali kakšen drug, bolj sočen kos piščanca.
Piščančja juha se odlično znajde v družbi kokosovega mleka in kurkume. Ta jed je domača klasika, pripravljena malo drugače. Presenetite domače in jo skuhajte.
Čas priprave: 45 minut / Količina: 4-6 porcij / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za piščančjo juho s kurkumo:
- 1 srednje velika čebula (120 g)
- 2 stroka česna
- 2 žlici olja
- 1 ½ žlica mlete kurkume z ingverjem
- ½ žlice mlete kumine
- ½ žlice mletega popra
- 250 g korenja
- 500 g piščančjih prsi
- 700 ml kokošje jušne osnove
- 250 ml polnomastnega kokosovega mleka
Sestavine za prilogo:
- 200-300 g kuhanega riža
Priprava:
- Na drobno sesekljamo česen in čebulo.
- Korenje olupimo in narežemo na tanke kolobarje.
- Piščančje prsi očistimo in narežemo na 6 večjih kosov.
- V večjem loncu segrejemo 2 žlici olja ter na njem popražimo čebulo.
- Ko čebula postekleni dodamo korenje. Premešamo in pražimo 4-5 minut.
- Dodamo sesekljan česen, kurkumo z ingverjem, kumino in poper. Premešamo in pražimo 2 minuti.
- Prilijemo jušno osnovo in v lonec položimo kose piščanca.
- Posodo pokrijemo s pokrovom in počakamo, da juha zavre.
- Snamemo pokrov in kuhamo pri zmernem ognju 30 minut.
- Po 30 minutah iz lonca odstranimo piščančje prsi in jih previdno natrgamo na manjše kose.
- Meso vrnemo v lonec in dodamo še kokosovo mleko.
- Premešamo, pustimo na ognju še 3 minute ter odstavimo.
- Na koncu jed začinimo s soljo po okusu in pokapamo z limetinim sokom.
- Serviramo skupaj s kuhanim rižem.
Nasveti:
Pri pripravi jušne osnove si pomagamo z jušnimi kockami, lahko so kokošje ali zelenjavne.
Poleg piščančjih prsi se lahko uporabi tudi piščančja bedra brez kože in kosti.
Za bolj začinjeno jed lahko dodamo 1 žlico sveže naribanega ingverja.
Poskusite tudi bučne grižljaje s parmezanom in kurkumo in presno začinjeno bučno torto.
Dober tek!