Rižota s šitakami, majaronom in parmezanovim prelivom

Rižota s šitakami, majaronom in parmezanovim prelivom

Za resnično dobro rižoto si je potrebno vzeti čas in jo pripraviti z veliko ljubezni. Riž mora biti ravno prav skuhan, med kuhanjem pa ga je potrebno postopoma zalivati z vročo tekočino.

Rižota s šitakami, majaronom in parmezanovim prelivom

Sestavine za 2 osebi:

  • 200 g riža arborio
  • 250 g šitake gobic
  • 4 dl zelenjavne jušne osnove
  • 100 g ribanega parmezana
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • 2 žlici posušenega majarona
  • 2 žlici olivnega olja
  • 30 g masla
  • 1 dl belega vina
  • sol
  • bel poper

Priprava rižote:

  1. v ponev zlij olivno olje in na njem praži riž toliko časa, da postekleni
  2. vmes pripravi zelenjavno jušno osnovo in jo pusti, da se greje na zmernem ognju
  3. ko riž postekleni ga prelij s toliko jušne osnove, da ga prekriješ
  4. kuhaj na zmernem ognju toliko časa, da riž vpije juho in postopoma dolivaj, vmes zalij tudi z belim vinom
  5. na takšen način kuhaj toliko časa, da se riž skuha al dente
  6. vmes na ponvi segrej maslo, dodaj narezane šitake gobice in majaron; prepraži
  7. v kozici segrej smetano za kuhanje in ji vmešaj parmezan; segrej skoraj do vretja
  8. k rižu vmešaj gobice, dodaj sol in poper ter premešaj
  9. postrezi na krožnike in na koncu prelij s parmezanovo omako

Mmmm. Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi