Rižota s šitakami, majaronom in parmezanovim prelivom
Za resnično dobro rižoto si je potrebno vzeti čas in jo pripraviti z veliko ljubezni. Riž mora biti ravno prav skuhan, med kuhanjem pa ga je potrebno postopoma zalivati z vročo tekočino.
Sestavine za 2 osebi:
- 200 g riža arborio
- 250 g šitake gobic
- 4 dl zelenjavne jušne osnove
- 100 g ribanega parmezana
- 2 dl smetane za kuhanje
- 2 žlici posušenega majarona
- 2 žlici olivnega olja
- 30 g masla
- 1 dl belega vina
- sol
- bel poper
Priprava rižote:
- v ponev zlij olivno olje in na njem praži riž toliko časa, da postekleni
- vmes pripravi zelenjavno jušno osnovo in jo pusti, da se greje na zmernem ognju
- ko riž postekleni ga prelij s toliko jušne osnove, da ga prekriješ
- kuhaj na zmernem ognju toliko časa, da riž vpije juho in postopoma dolivaj, vmes zalij tudi z belim vinom
- na takšen način kuhaj toliko časa, da se riž skuha al dente
- vmes na ponvi segrej maslo, dodaj narezane šitake gobice in majaron; prepraži
- v kozici segrej smetano za kuhanje in ji vmešaj parmezan; segrej skoraj do vretja
- k rižu vmešaj gobice, dodaj sol in poper ter premešaj
- postrezi na krožnike in na koncu prelij s parmezanovo omako
Mmmm. Dober tek!