Parmezanove bombete
Naj vas ime in videz ne zavedeta. Parmezanove bombete so kruh, a več kot kruh. Prvič bo priprava terjala kakšno minuto več, nato pa bo steklo kot po maslu.

Sestavine za 10 bombet
- 500 g mehke bele moke
- 2 jajci
- 20 g kvasa
- 1 žlica sladkorja
- 2,5 dl mlačne vode
- 14 g soli
- 30 g masla
- 50 g naribanega parmezana (ali podobnega trdega sira)
*** Partner SKETA.si in Presno.si je družba Mercator
Postopek
- v kozarcu zmešaš kvas, mlačno vodo, sladkor
- na čisto površino zvrneš moko, naj nastane kupček, v njem narediš malce večjo vdolbino
- v to vdolbino dodaš 1 jajce in postopno posipaš z moko, hkrati pa po malem dodajaš kvasovo raztopino
- mešaj dokler ne nastane grobo testo, nato dodaj stopljeno maslo in sol
- gneteš toliko časa, da je testo elastično, gladko, mehko
- nato ga daš v posodo in jo prekriješ s folijo za živila
- s posodo na toplo za 30 minut, da testo vzhaja
- po pol ure testo zvrneš na pomokano površino
- uporabiš valjar in ustvariš testo debeline 3 milimetre
- v posodi zmešaš drugo jajce in parmezan
- polovico zmesi parmezana in jajca premažeš po testu
- testo nato po dolgi stranici zviješ v rolado in z zelo ostrim nožem narežeš 3 cm široke kolobarje
- na pekač s papirjem za peko
- nanj postaviš kolobarje in vse skupaj shraniš za 1 uro na dovolj toplem prostoru, da testo še drugič vzhaja
- vzhajane bombete premažeš s preostankom mešanice jajca in parmezana
- pečeš 20 minut pri 230 stopinjah Celzija
- predlagam, da na dno pečice postaviš ognjevarno posodo z malce vode, nastala bo para in bombete bodo še bolj rahle

