Bučne palačinke

Bučne palačinke s karamelo

Bučne palačinke so krasna jesensko obarvana poslastica. Buče imam tako zelo rad, da jih v kuhinji uporabljam v vseh možnih receptih. Tudi v palačinkah se krasno obnesejo. Sploh prelite s slano karamelo.

Bučne palačinke

Bučne palačinke so puhaste, poleg katerih lahko postrežemo različne dodatke. Recimo slano karamelo s praženimi lešniki. Oreščke pa lahko tudi izpustimo in se prepustimo božanski kombinaciji okusov. Ko sem te palačinke prvič poskusil me je preletela kurja polt, tako dobre so. Najbolje je uporabiti kar hokkaido bučo, ki je ni potrebno lupiti.

Čas priprave: 40 minut / Količina: 4 porcije / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za bučne palačinke:

  • 250 g buče (hokkaido ali maslenka)
  • 200 g moke
  • 2 jajci
  • 120 ml pinjenca
  • 30 g masla
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 žlički pecilnega praška
  • Žlička cimeta v prahu

Sestavine za karamelo:

  • 100 ml smetane
  • 170 g sladkorja
  • 60 g masla
  • Pol žličke soli

Priprava:

  1. Bučo operemo in narežemo na kocke. Nato jo lahko skuhamo do mehkega ali pa spečemo v pečici pri 180 °C. Pečemo jo približno 20 minut. Hokkaido buče pred uporabo ni potrebno olupiti.
  2. Ko imamo bučo skuhano, jo pustimo, da se ohladi.
  3. Nato vzamemo mešalnik in vanj dodamo kuhane koščke buče, moko, stopljeno maslo, jajci, pinjenec, sladkor, pecilni prašek in cimet. Vse zmešamo v gladko maso.
  4. V ponvi segrejemo nekaj olja in vanjo vlijemo maso za palačinke v premeru približno 8 centimetrov.
  5. Palačinke pečemo na srednjem ognju. Ko se na površini pričnejo pojavljati mehurčki preverimo spodnji plast in palačinko, če je dno zlato-rjave barve, obrnemo.
  6. Pečemo še dve minuti na drugi strani.
  7. Če želimo palačinke ohraniti tople jih vmes hranimo v pečici, ogreti na 120 °C.
  8. Pripravimo še karamelni sirup. V ponev ali lonec z debelim dnom stresemo sladkor in ga pri zmernem ognju stopimo ter karameliziramo do jantarjeve barve.
  9. Odstavimo z ognja in prilijemo sladko smetano sobne temperature. Postavimo nazaj na zmeren ogenj in mešamo toliko časa, da se sladkor zopet stopi. Odstavimo z ognja in primešamo še maslo in sol. Pred uporabo ohladimo na sobno temperaturo.
  10. Palačinke postrežemo prelite s karamelo. Po želji jih posujemo še s praženimi orehi ali mandlji.

Nasveti:

Maso za palačinke lahko tudi zamrznemo. V tem primeru ji dodamo še pol žličke pecilnega praška.

Pinjenec lahko nadomestimo tako, da enaki količini jogurta dodamo dve žlički limoninega soka.

Poskusite tudi jogurtovo torto z grozdjem ali slasten presni bounty.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi