Bučne palačinke so krasna jesensko obarvana poslastica. Buče imam tako zelo rad, da jih v kuhinji uporabljam v vseh možnih receptih. Tudi v palačinkah se krasno obnesejo. Sploh prelite s slano karamelo.

Bučne palačinke so puhaste, poleg katerih lahko postrežemo različne dodatke. Recimo slano karamelo s praženimi lešniki. Oreščke pa lahko tudi izpustimo in se prepustimo božanski kombinaciji okusov. Ko sem te palačinke prvič poskusil me je preletela kurja polt, tako dobre so. Najbolje je uporabiti kar hokkaido bučo, ki je ni potrebno lupiti.

Čas priprave: 40 minut / Količina: 4 porcije / Zahtevnost: 2 od 5

Bučne palačinke s karamelo
Bučne palačinke s karamelo

Sestavine za bučne palačinke:

  • 250 g buče (hokkaido ali maslenka)
  • 200 g moke
  • 2 jajci
  • 120 ml pinjenca
  • 30 g masla
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 žlički pecilnega praška
  • Žlička cimeta v prahu

Za karamelo:

  • 100 ml smetane
  • 170 g sladkorja
  • 60 g masla
  • Pol žličke soli

Priprava:

  • Bučo operemo in narežemo na kocke. Nato jo lahko skuhamo do mehkega ali pa spečemo v pečici pri 180 °C. Pečemo jo približno 20 minut. Hokkaido buče pred uporabo ni potrebno olupiti.
  • Ko imamo bučo skuhano, jo pustimo, da se ohladi.
  • Nato vzamemo mešalnik in vanj dodamo kuhane koščke buče, moko, stopljeno maslo, jajci, pinjenec, sladkor, pecilni prašek in cimet. Vse zmešamo v gladko maso.
  • V ponvi segrejemo nekaj olja in vanjo vlijemo maso za palačinke v premeru približno 8 centimetrov.
  • Palačinke pečemo na srednjem ognju. Ko se na površini pričnejo pojavljati mehurčki preverimo spodnji plast in palačinko, če je dno zlato-rjave barve, obrnemo.
  • Pečemo še dve minuti na drugi strani.
  • Če želimo palačinke ohraniti tople jih vmes hranimo v pečici, ogreti na 120 °C.
  • Pripravimo še karamelni sirup. V ponvi karameliziramo sladkor, jo odstavimo, nato dodamo smetano in maslo. Dodamo še sol in premešamo, da se karamela raztopi. Odstavimo, da se ohladi.
  • Palačinke postrežemo prelite s karamelo. Po želji jih posujemo še s praženimi orehi ali mandlji.

Nasveti:

Maso za palačinke lahko tudi zamrznemo. V tem primeru ji dodamo še pol žličke pecilnega praška.

Pinjenec lahko nadomestimo tako, da enaki količini jogurta dodamo dve žlički limoninega soka.

Poskusite tudi jogurtovo torto z grozdjem ali slasten presni bounty.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje