Beljakove rezine z limonino kremo so prav dekadentna sladica po izgledu in po okusu. Sestavljajo jo rahlo beljakovo testo z mandlji in praženimi pistacijami, plasti limonine kreme in sveže maline. Vsak grižljaj je božanski.

Beljakove rezine z limonino kremo lahko izgledajo malo zastrašujoče, ko pišem o dacquoise biskvitu in kuhani limonini kremi. Brez skrbi, njihova priprava je kljub francoskim imenom precej enostavna.

Ko jih boste enkrat poskusili, sem prepričan, da jih boste pripravili večkrat. Lahko se igramo tudi z okusi in dodatki. Recimo namesto limonine kreme bi lahko uporabili tudi vanilijev puding.

V sodelovanju z LIDL Slovenija.

Beljakove rezine z limonino kremo
Beljakove rezine z limonino kremo

Količina: 8 rezin / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 3 od 5

Hranilne vrednosti
(na rezino)
Energetska vrednost  540 kcal
Beljakovine  14 g
Ogljikovi hidrati  63 g
Maščobe  28 g

Sestavine za dacquoise biskvit (beljakovo testo):

  • 150 g mletih mandljev
  • 100 g mletih pistacija
  • 100 g sladkorja
  • 25 g koruznega škroba
  • 200 g beljakov (6 beljakov)
  • 200 g sladkorja
  • mleti sladkor

Sestavine za limonino kremo:

  • 100 ml limoninega soka
  • lupinica 1 limone
  • 225 g jajc (4 velika jajca)
  • 80 g sladkorja
  • 3 g želatine v lističih
  • 100 g masla
  • 250 g malin za dekoracijo
  • 300 ml sladke smetane

Priprava dacquoise biskvita:

  1. Pečico segrejemo na 170 °C in obložimo pekač s papirjem za peko.
  2. Na pripravljen pekač stresemo mlete mandlje in pistacije ter jih prestavim na srednjo polico v ogreto pečico.
  3. Oreščke pražimo 8-10 minut, na polovici peke jih premešamo, da se nam ne zapečejo preveč.
  4. Nato jih odstranimo iz pečice in jih popolnoma ohladimo.
  5. Pečico pustimo prižgano za nadaljno peko.
  6. Ohlajene oreščke zmešamo skupaj s 100 g sladkorja in 25 g koruznega škroba. Mešanico pustimo ob strani.
  7. V mešalno skledo vlijemo 6 beljakov in jih začnemo stepati pri nižji hitrosti.
  8. Ko se beljaki pričnejo peniti in svetliti začnemo postopoma dodajati 200 g sladkorja. Ko dodamo ves sladkor, povečamo hitrost stepanja.
  9. Beljake stepamo do čvrstih vrhov.
  10. Sedaj k beljakom postopoma vmešamo mešanico oreščkov. Mešamo nežno z lopatko, da ohranimo čim več volumna.
  11. Pripravljeno maso prestavimo na pekač (30 x 40 cm), ki je obložen s papirjem za peko.
  12. Biskvitno maso čim bolj enakomerno razmažemo po celem pekaču in jo potresemo s sladkorjem v prahu.
  13. Biskvit prestavimo v pečico, na srednjo polico in ga pečemo 20 minut brez ventilacije.
  14. Ko je biskvit pečen, ugasnemo pečico, rahlo odpremo vrata pečice in pustimo biskvit še 5 minut notri.
  15. Ohlajen biskvit obrežemo ob robovih nato ga prekucnemo na glavo in z njega odlepimo papir za peko.
  16. Sedaj biskvit po daljši stranici razdelimo na tretjine in ga narežemo. Tri plasti testa bomo zložili eno na drugo.

Priprava limonine kreme:

  1. Lupinico ene limone in 100 ml limoninega soka damo v lonec, zavremo in odstavimo.
  2. V mešalno skledo ubijemo 4 velika jajca in dodamo 80 g sladkorja. Premešamo, da postane nekoliko penasto in jajca rahlo posvetlijo.
  3. Tri grame želatine v prahu namočimo v treh žlicah hladne vode in pustimo na strani.
  4. Sedaj med mešanjem počasi vlijemo približno polovico vročega limoninega soka in ves čas mešamo. S tem bomo temperirali rumenjake, sicer se bi prehitro pokuhali.
  5. Temperirano jajčno zmes vlijemo nazaj v lonec z limoninim sokom in ves čas mešamo z metlico.
  6. Kremo kuhamo pet minut na zmernem ognju in ves čas stepamo. Pripravljena je, ko se ta nekoliko zgosti. Poskusimo lahko tako, da s kuhalnico potegnemo po dnu lonca in, če ta pusti sled je krema pripravljena.
  7. Sedaj kremo precedimo (uporabimo plastično cedilo, če ga imamo), da se znebimo lupinic limone.
  8. V toplo kremo vmešamo nabreklo želatino in mešamo, dokler se ta v celoti ne raztopi.
  9. Postopoma dodamo še 100 g masla, ogretega na sobno temperaturo in ga vmešamo v kremo.
  10. Prestavimo v hladilnik za pol ure, da se krema ohladi.

Sestavljanje rezin:

  1. Biskvit po širini narežemo na tri enakomerne dele.
  2. Na dve tretjini enakomerno razporedimo ohlajeno limonino kremo.
  3. Povrh kreme dodamo polovičke svežih malin.
  4. Zložimo vse plasti tako, da zaključimo s plastjo biskvita, ki ni premazan s kremo.
  5. Sedaj je najbolje sladico postaviti v hladilnik za 4 ure, da se okusi povežejo. Lahko pa nadaljujemo tudi takoj.
  6. Stepemo sladko smetano in jo nabrizgamo povrh rezin. Okrasimo še z grobo sesekljanimi pistacijami in malinami.

Nasveti:

Rezine se v hladilniku obdržijo 3-4 dni-

V beljakovo testo lahko vklučite različne oreščke (lešnik, oreh, makedamija,..) Čeprav se vam verjetno praženje oreščkov zdi odveč, vam ga toplo priporočam. Oreščki imajo čisto drug in bolj intenziven okus kot pa nepraženi.

Beljakovo testo je precej sladko zato ga je fino kombinirati z bolj svežimi kremami in sladko-kislim sadjem.

Beljakovo testo lahko uporabimo kot plast v sestavljenih tortah.  Tam doda prijetno vmesno oreškasto teksturo, ki je v sestavljenih sladicah vedno dobrodošla.

Pri pripravi limonine kreme pazimo, da je ne kuhamo v litoželeznem loncu, saj bo krema prevzela kovinski priokus. Enako velja za kovinska cedila in pribor, ta naj bodo plastična ali lesena.

Poskusi še ruske kape in čokoladno torto z lešniki.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje