Ruske kape ali šubarice so čudovito pecivo, ki velikokrat krasi mize na vseh večjih slavjih. Njihova priprava ni zahtevna, a vzamejo malo več vaše potrpežljivosti in časa.

Ruske kape nas navdušijo že s svojim bogatim videzom. S čokoladno kapico in kokosovim posipom obljubljajo okusno sladico in moram priznati, da ne razočarajo. Čeprav čokoladni biskvit ne vsebuje ogromnih količin kakava ali čokolade, ima izjemno mehko in gosto teksturo, ki se odlično ujame s kremo. Krema je res le iz vanilijevega pudinga ampak velika količina dobrega masla poskrbi za čudovit maslen okus in svilnato teksturo.

Količina: 14 kosov / Čas priprave: 2 uri Zahtevnost: 2 od 5

Ruske kape

Sestavine za kremo:

  • 500 ml mleka
  • 2 vanilijeva pudinga
  • 2 zavojčka vanilijevega sladkorja
  • 100 g sladkorja
  • 250 g masla

Sestavine za čokoladni biskvit:

  • 6 jajc
  • 180 g sladkorja
  • 40 ml olja
  • 60 ml mleka
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 180 g moke
  • 20 g temnega kakava
  • ½ žličke soli

Sestavine za dekoracijo:

  • 300 g kokosove moke
  • 100 g temne čokolade
  • 50 g masla ali sladke smetane

Priprava kreme:

  1. V lonec vlijemo 400 ml mleka, dodamo sladkor in vanilijev sladkor. Premešamo ter zavremo.
  2. V ločeni skodelici zmešamo puding s preostalim mlekom.
  3. Vrelo mleko odstavimo in z metlico vmešamo puding.
  4. Lonec prestavimo nazaj na nizek ogenj in nadaljujemo kuhanje pudinga še 2 minuti, da se dobro zgosti. Vmes neprestano mešamo, da preprečimo nastanek grudic.*
  5. Puding prestavimo v večjo skledo in ga pokrijemo s folijo za živila. Folijo položimo na površino kreme, da preprečimo nastanek skorjice.
  6. Puding pred nadaljnjo uporabo ohladimo.
  7. Ohlajen puding dobro premešamo, da zopet dobi kremasto teksturo.
  8. Nato ga primešamo k stepenemu maslu. Da se nam bo maslo dobro stepalo mora biti sobne temperature.
  9. Polovico kreme prestavimo v vrečko za brizganje, preostalo polovico kreme pustimo za premaz.

Priprava biskvita:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo pekač dimenzije 30 x 40 cm, ki ga obložimo s papirjem za peko.
  2. Ločimo 6 beljakov in 6 rumenjakov.
  3. V večji mešalni skledi stepamo beljake s sladkorjem v čvrst sneg. Sladkor začnemo dodajati, ko se začnejo beljaki peniti in beliti. Nato ga dodajamo postopoma.
  4. K beljakom postopoma vmešamo rumenjake.
  5. Sedaj k jajčni masi dodamo olje, mleko in vanilijev ekstrakt. Dobro premešamo.
  6. Na koncu dodamo presejano moko, temni kakav in sol. Zopet dobro premešamo.
  7. Maso za biskvit prelijemo v pripravljen pekač in ga po potrebi zravnamo z lopatko.
  8. Biskvit pečemo na srednjem grelu 10-15 minut. Biskvit je pečen, ko skoči nazaj kadar pritinemo prst na njegovo površino.
  9. Pred nadaljnjo uporabo biskvit ohladimo.

Sestavljanje ruske kape:

  1. Iz ohlajenega biskvita izrežemo kroge 5 cm premera.
  2. Na en krog biskvita nabrizgamo kremo za višino enega prsta. Nato kremo pokrijemo z drugim krogom biskvita.
  3. Sestavljene kapice pred obmazovanjem prestavimo na hladno za 30 minut, da se krema učvrsti.
  4. Nato z nožem ali manjšo paletko nanesemo kremo okoli stranic in po vrhu zloženih kapic.
  5. Obmazane kape posipamo ali posvaljkamo v kokosovi moki ter jih prestavimo na pladenj.
  6. s kokosom posute ruske kape prestavimo na hladno in pripravimo čokoladni preliv.
  7. Nad vodno kopeljo stopimo temno čokolado in ji dodamo maslo. Dobro premešamo, da dobimo svetleč čokoladni preliv.
  8. Sedaj na vrh ruskih kap dodamo 1 zvrhano žličko čokoladnega preliva in ga previdno razmažemo do roba.
  9. Končane ruske kape naj odstojijo v hladilniku vsaj par ur ali pa kar čez noč.

Ruske kape

Nasveti:

*Če nam v pudingu naredijo grudice, ga lahko precedimo skozi cedilo.

Za lažje obmazovanje priporočam, da krema odstoji nekaj časa v hladilniku.

Poskusi še medene princeske in sveže limonine kroglice.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje