Pecivo z jabolki in proseno kašo
Pecivo z jabolki in proseno kašo spada med bolj zdrave in lahke sladice, vendar kljub temu odlično poteši željo po sladkem. Prosena kaša super nadomesti klasični biskvit, poleg tega ne vsebuje glutena. Jabolka dodajo sočnost in svežino. So prava izbira med sezono, čeprav so na voljo celo leto.
Pecivo z jabolki in proseno kašo je hitro pripravljena sladica, ki jo lahko postrežemo tudi ljudem z raznimi omejitvami pri hrani. Jed ne vsebuje glutena in jajc. Sladkor lahko nadomestimo z agavinim sladkorjem, maslo s kokosovim oljem in mleko z rastlinskim napitkom.
Prosena kaša odlično vpliva na našo prebavo, vsebuje tudi silicijevo kislino in ima pozitiven vpliv na zdravje kože, nohtov in las. Je del slovenskega izročila in temelj mnogih jedi naših prednikov.
Količina: 8-10 kosov / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 1 liter mleka
- 5 žlice sladkorja ali 6 žlic sirupa agave
- 1 vanilijev sladkor
- 350 g prosene kaše
- 3 žlice kokosove moke
- 100 g masla
- 5 jabolk
- 1 žlička cimeta v prahu
Priprava:
- V lonec dodamo 1 liter mleka, 5 žlic sladkorja in 1 paket vanilijevega sladkorja. Premešamo ter zavremo.
- Sedaj k vrelemu mleku vmešamo 350 g prosene kaše, 3 žlice kokosove moke in 100 g masla, ki je narezano na majše kocke.
- Na zmernem zmernem ognju kuhamo in mešamo še 15 minut.
- Nato kašo odstavimo z ognja in jo pustimo ob strani, da se ohladi.
- Sedaj segrejemo pečico na 180 °C in pripravimo pekač v velikosti 30×20 cm ali dva okrogla pekača s premerom 20 cm.
- Nato pripravimo še jabolčni nadev.
- Jabolka olupimo in naribamo ter jih zmešamo z žličko cimeta.
- Na dno pekača enakomerno razporedimo plast prosene kaše in čez njo položimo plast naribanih jabolk.
- Pekač prestavimo v ogreto pečico in pečemo sladico 20 minut.
- Pečeno sladico ohladimo in nato postrežemo.
Nasveti:
Prosena kaša da dobro osnovo za katerikoli sadni nadev. V sezoni bi se kot sadni nadev odlično obnesle tudi breskve, marelice,slive, hruške, …
Poskusi še proseno kašo z višnjami in granolo ter ajdove kruhke.
Dober tek!