Datljeva babka

Datljeva babka

Datljeva babka je sladka, bogata in aromatična pletenica, ki združuje mehko kvašeno testo in maslen nadev iz datljev. Nežna nota cimeta in aroma pomaranče odlično podpreta datlje, ki imajo okus po masleni karameli. Datlji in rumov sirup dodata pridih eksotike a nas orehi vrnejo v domači objem jesenskih okusov. Datljeva babka je idealna za posebne priložnosti ali za vsakodnevno razvajanje ob kavi.

Datljeva babka

Datljeva babka za pripravo zahteva nekaj potrepežljivosti, saj je testo potrebno večkrat vzhajati za dlje časa. Vendar nas na koncu navduši s svojo mehkobo, saj se testo v ustih prijetno raztopi in pusti slasten pookus po sadni karameli. Vsekakor je omamno dišeča in vizualno privlačna sladica, ki bo zagotova očarala tudi vaše brbončice.

Recept je nastal v sodelovanju s Fala Slonček.

Količina: 10-12 rezin / Čas priprave: 3-4 ure / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za kvašeno testo:

  • 140 ml mleka
  • 2 žlički suhega kvasa Fala (5 g)
  • 3 rumenjaki
  • 40 g sladkorja
  • žlička vanilijevega ekstrakta
  • lupinica ene pomaranče
  • 320 g moke
  • 1 ½ žličke soli
  • ¼ žličke cimeta
  • 70 g masla sobne temperature

Sestavine za datljev nadev:

  • 160 g datljeve paste ali datljev medjool
  • 100 g muscovado ali rjavega sladkorja
  • 75 g masla sobne temperature
  • žlička soli
  • žlička vanilijevega ekstrakta

Sestavine za rumov sirup:

  • 50 ml vode
  • 40 g sladkorja
  • 30 ml ruma

Priprava testa:

  1. V skledo mešalnika nalijemo mlačno mleko, dodamo kvas, rumenjake, sladkor, vanilijev ekstrakt in pomarančno lupinico. Premešamo z metlico.
  2. Dodamo moko, sol in cimet. Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo mešati pri nižji hitrosti.
  3. Ko se sestavine povežejo v testo, postopoma dodajamo maslo sobne temperature. Ko je celotno maslo umešano, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo testo 7-8 minut.
  4. Z naoljenimi rokami ali lopatko poberemo mehko in rahlo lepljivo testo. Oblikujemo ga v kepo in ga prestavimo v naoljeno skledo. Pokrijemo s folijo in pustimo testo vzhajati 90-120 minut. Čas vzhajanja je odvisen od temperature v prostoru, testo je pripravljeno za valjanje, ko se njegov volumen podvoji.

Priprava datljevega nadeva:

  1. V multipraktik damo datljevo pasto, muscovado sladkor, maslo, sol in vanilijev ekstrakt. Zmešamo v gladko, mazljivo pasto. 
  2. Če nimamo datljeve paste, datlje namočimo v vročo vodo za 15 minut. Nato jih dobro ožamemo in ponovimo postopek v multipraktiku.

Priprava rumovega sirupa:

  1. V manjšem loncu skupaj zmešamo vodo, sladkor in rum. Na zmernem ognju zavremo in kuhamo 2 minuti. Odstavimo in ohladimo.

Priprava babke:

  1. Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo v obliki večjega pravokotnika (30×35 cm), na približno 1 cm debeline.
  2. Celotno testo premažemo z datljevim nadevom.
  3. Testo pričnemo zavijati pri krajši stranici, vzdolž daljše stranice. Zavito testo položimo na desko in ga postavimo v hladilnik za 15-20 minut, da se ohladi.
  4. Pravokoten pekač (20×10 cm) premažemo z maslom. Dno pekača pokrijemo s papirjem za peko tako, da ob stranicah visi čez rob. Tako bomo pečeno babko lažje vzeli iz pekača.
  5. Ohlajeno testo prerežemo na pol vzdolž celotne dolžine, da se pokažejo zavite plasti.
  6. Oba trakova testa na sredini prekrižamo nato ju prepletemo in konce spodvihamo.
  7. Babko previdno prestavimo v pripravljen pekač. Pokrijemo jo z naoljeno folijo za živila in jo pustimo vzhajati 60-90 minut.
  8. Babko pečemo v spodnji tretjini pečice 45-50 minut pri 180 °C. Po 30 minutah peke preverimo pečenost površine babke. Če površina prehitro rjavi, jo pokrijemo z alu folijo.
  9. Še toplo babko premažemo z rumovim sirupom, čez lahko poljubno potresemo pest grobo nasekljanih orehov in jo postavimo nazaj v pečico še za 2 minuti.
  10. Babko ohladimo na sobno temperaturo, nato jo vzamemo iz pekača in postrežemo.
  11. Hranimo jo na sobni temperaturi, dobro zavito v folijo do 2 dni.

Nasveti:

V datljevem nadevu je kar nekaj soli, ki zelo dobro uravnoteži sladkost babke in priporočam, da se ji ne izognete.

Rumov sirup ni nujen, a naredi skorjico prijetno svetlečo, hrustljavo in še bolj okusno.

Grobo nasekljane orehe bi lahko vključili tudi v nadev, če si jih želimo več.

Poskusi še vegansko babko s čokolado in mehke česnove vozlje.

Dober tek!

Naročnik oglasa je Lesaffre Slovenija d.o.o.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi