Veganska bananina babka s cokolado

Veganska bananina babka s čokolado

Veganska bananina babka s čokolado je sestavljena iz kvašenega testa z bananami ter čokoladnega nadeva. Kot bi pripravili bolj sočen bananin kruh z domačim čokoladnim nadevom. Za dodatne poudarke čokolade poskrbi dodatek čokoladnih kapljic. V kolikor želite lahko recept pripravite s klasičnim mlekom in maslov v praktično enakih količinah.

Veganska bananina babka s cokolado

Babke so očarljive. Priprava je preprosta in je prizanesljiva do napak v prostopku. Vedno se je lotim sproščeno in se med prepletanjem testa sprašujem kakšen bo izgled rezin, ko bojo pečene. Čokoladni nadev lahko tudi kupimo in si prihranimo nekaj časa za pripravo. Namesto čokoladnih kapljic pa lahko uporabimo v rumu namočene rozine.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidlom Slovenija.

Količina: 12-14 rezin / Čas priprave: 3 ure 50 min / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:

  • 1 žlička soli
  • 550 g bele moke   
  • 50 g sladkorja
  • 7 g suhega kvasa
  • 250 g bananinega pireja (2 večji banani)
  • 50 g kokosovega olja / rastlinske maščobe
  • 200 ml rastlinskega mleka

Sestavine za veganski nadev:

  • 60 g rastlinske maščobe
  • 70 g temne čokolade (70 %)
  • 20 g temnega kakava
  • 40 g sladkorja
  • ¼ žličke cimeta
  • ⅛ žličke soli
  • 70 g čokoladnih kapljic (60-70 %)

Priprava testa:

  1. V skledo mešalnika stresemo sol, moko, sladkor in suhi kvas. Premešamo.
  2. Banane pretlačimo v pire in ga dodamo k moki. 
  3. Prilijemo stopljeno, ohlajeno rastlinsko maščobo in pričnemo mešati pri nižji hitrosti.
  4. Med mešanjem počasi prilivamo rastlinski napitek. Ko je tekočina umešana, dvignemo hitrost mešanja. Testo gnetemo 8-10 minut pri visoki hitrosti.
  5. Končno testo je gladko, rahlo lepljivo in med mešanjem odstopa od stranic posode.
  6. Testo prestavimo v naoljeno skledo, ki jo pokrijemo s folijo. Testo vzhajamo 1-2 uri, da se njegov volumen podvoji.
  7. Pripravimo pekač 12 x 30 cm, ki ga naoljimo in njegovo dno pokrijemo s papirjem za peko. Papir naj ob straneh sega čez rob pekača.
  8. Proti koncu vzhajanja testa pripravimo čokoladni namaz.
  9. V skledo damo rastlinsko maščobo, nadrobljeno temno čokolado, temen kakav, sladkor, cimet in sol. 
  10. Skledo postavimo nad vodno kopel in mešamo toliko časa, da se vse sestavine stopijo. Odstavimo z ognja in pustimo skledo na pultu, da se namaz ohladi.
  11. Vzhajano testo razvaljamo na pomokani površini v obliki pravokotnika (40 x 50 cm). Če je testo lepljivo, površino bolj pomokamo, da se nam ne prilepi nanjo.
  12. Celotno površino testa premažemo s čokoladnim namazom, le 1 cm robov pustimo neobmazanih.
  13. Čez namaz enakomerno posujemo čokoladne kapljice.
  14. Obloženo testo zavijemo v rolado. Rolado zavijemo vzdolž dolge stranice, da dobimo čim več navojev.
  15. Rolado po sredini celotne dolžine zarežemo z nožem in jo razpolovimo. Oba traka obrnemo s prerezanim delom navzgor, prepletemo in skupaj stisnemo konce.
  16. Zavito testo previdno položimo v pripravljen pekač tako, da konce rahlo spodvihamo. Pekač pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati 40-45 minut.
  17. Pečico segrejemo na 180 °C.
  18. Pečemo 45-50 minut na spodnji tretjini pečice, brez ventilacije. Če skorjica po 30 minutah peke preveč rjavi, lahko babko pokrijemo z alu folijo.
  19. Pečeno babko pustimo v pekaču stati še 10 minut preden jo vzamemo ven.
  20. Babko hranimo pokrito na sobni temperaturi.

Nasvet:

Niste pravočasno uspeli pojesti babke in je testo manj sočno? Priporočam, da jo popečete v ponvi kot šnite. Njami!

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi