Jagodni tiramisu z vrtnico in penino

Jagodni tiramisu z vrtnico in penino

Jagodni tiramisu z vrtnico in penino je prefinjena sladica v kozarcu, ki združuje kremasto mascarpone kremo, sveže jagode in čarobne note vrtnice. Ta lahkotna različica klasičnega tiramisuja je pripravljena brez jajc, obogatena s penino in domačim jagodnim pirejem. Popolna izbira za pomladne in poletne dni, romantične večerje ali posebne priložnosti, kjer želite navdušiti z nežno in elegantno sladico. Priprava je enostavna, rezultat pa osupljivo svež in dišeč.

Jagodni tiramisu z vrtnico in penino

Recept je nastal v sodelovanju z GA+Kuhinje

Količina: 2 porciji (250 ml) / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost 2 od 5

Sestavine za mascarpone kremo:

  • 250 g mascarpone sira
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 80-100 ml penine, polsuhe 
  • 125 ml sladke smetane

Sestavine za jagodni pire:

  • 300 g svežih jagod
  • 60 g sladkorja
  • žlica limoninega soka
  • 4 žličke vrtnične vode

Sestavine za jagodni nadev:

  • 200 g svežih jagod, drobno narezane
  • žlica sladkorja/vanilijev sladkor
  • žlička vrtnične vode/penine
  • 80 g savoiardi piškotov

Priprava:

  1. V skledi skupaj zmešamo mascarpone sir in sladkor v prahu. Dodamo penino in premešamo.
  2. Prilijemo sladko smetano in stepamo do mehkih vrhov.
  3. Kremo prestavimo v vrečko za brizganje.
  4. V loncu skupaj zmešamo narezane jagode, sladkor, limonin sok. Zavremo in kuhamo 5 minut.
  5. Odstavimo z ognja in spasiramo v pire. Pire precedimo in primešamo vrtnično vodo.

Zlaganje tiramisuja:

  1. V kozarec nabrizgamo malo mascarpone kreme.
  2. Piškote prepolovimo/nalomimo in namočimo v jagodni pire. Položimo jih na kremo.
  3. Čez piškote nabrizgamo plast kreme in čez nažličkamo sveže jagode, katerim smo primešali nekaj pireja.
  4. Ponovimo plast piškotov, kreme, jagod in zaključimo s kremo.
  5. Površino potresemo z liofiliziranimi malinami ali jagodami v prahu, super se obnesejo tudi mandljevimi lističi.

Nasveti za popoln jagodni tiramisu:

  • Izbira penine: Uporabi polsuho penino z nežnimi mehurčki – sadne note se lepo povežejo z jagodami in vrtnico. Če pripravljaš sladico za otroke ali želiš brezalkoholno različico, penino zamenjaj s penečo limonado ali bezgovim sirupom razredčenim z vodo.
  • Mascarpone sobne temperature: Pred pripravo naj bo mascarpone vsaj 15 minut na sobni temperaturi, da se lažje poveže v gladko kremo.
  • Pire precedi: Precejanje jagodnega pireja odstrani peške in poskrbi za svilnato teksturo ter lepši izgled pri zlaganju.
  • Okrasitev: Za vizualen učinek posuj vrh s prahom liofiliziranih malin, rožnimi lističi ali tankimi mandljevimi lističi. Tudi sveža meta ali jedilne rožice lepo popestrijo videz.
  • Pripravi vnaprej: Sladico lahko pripraviš do 1 dan vnaprej – tako se okusi lepo povežejo, piškoti pa se rahlo prepojijo in zmehčajo.

Dober tek!

Poskusi tudi matcha tiramisu ali presni tiramisu.

Naročnik vsebine GA+Kuhinje d.o.o.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi