Jagodni tiramisu z vrtnico in penino
Jagodni tiramisu z vrtnico in penino je prefinjena sladica v kozarcu, ki združuje kremasto mascarpone kremo, sveže jagode in čarobne note vrtnice. Ta lahkotna različica klasičnega tiramisuja je pripravljena brez jajc, obogatena s penino in domačim jagodnim pirejem. Popolna izbira za pomladne in poletne dni, romantične večerje ali posebne priložnosti, kjer želite navdušiti z nežno in elegantno sladico. Priprava je enostavna, rezultat pa osupljivo svež in dišeč.

Recept je nastal v sodelovanju z GA+Kuhinje
Količina: 2 porciji (250 ml) / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost 2 od 5
Sestavine za mascarpone kremo:
- 250 g mascarpone sira
- 50 g sladkorja v prahu
- 80-100 ml penine, polsuhe
- 125 ml sladke smetane
Sestavine za jagodni pire:
- 300 g svežih jagod
- 60 g sladkorja
- žlica limoninega soka
- 4 žličke vrtnične vode
Sestavine za jagodni nadev:
- 200 g svežih jagod, drobno narezane
- žlica sladkorja/vanilijev sladkor
- žlička vrtnične vode/penine
- 80 g savoiardi piškotov
Priprava:
- V skledi skupaj zmešamo mascarpone sir in sladkor v prahu. Dodamo penino in premešamo.
- Prilijemo sladko smetano in stepamo do mehkih vrhov.
- Kremo prestavimo v vrečko za brizganje.
- V loncu skupaj zmešamo narezane jagode, sladkor, limonin sok. Zavremo in kuhamo 5 minut.
- Odstavimo z ognja in spasiramo v pire. Pire precedimo in primešamo vrtnično vodo.
Zlaganje tiramisuja:
- V kozarec nabrizgamo malo mascarpone kreme.
- Piškote prepolovimo/nalomimo in namočimo v jagodni pire. Položimo jih na kremo.
- Čez piškote nabrizgamo plast kreme in čez nažličkamo sveže jagode, katerim smo primešali nekaj pireja.
- Ponovimo plast piškotov, kreme, jagod in zaključimo s kremo.
- Površino potresemo z liofiliziranimi malinami ali jagodami v prahu, super se obnesejo tudi mandljevimi lističi.

Nasveti za popoln jagodni tiramisu:
- Izbira penine: Uporabi polsuho penino z nežnimi mehurčki – sadne note se lepo povežejo z jagodami in vrtnico. Če pripravljaš sladico za otroke ali želiš brezalkoholno različico, penino zamenjaj s penečo limonado ali bezgovim sirupom razredčenim z vodo.
- Mascarpone sobne temperature: Pred pripravo naj bo mascarpone vsaj 15 minut na sobni temperaturi, da se lažje poveže v gladko kremo.
- Pire precedi: Precejanje jagodnega pireja odstrani peške in poskrbi za svilnato teksturo ter lepši izgled pri zlaganju.
- Okrasitev: Za vizualen učinek posuj vrh s prahom liofiliziranih malin, rožnimi lističi ali tankimi mandljevimi lističi. Tudi sveža meta ali jedilne rožice lepo popestrijo videz.
- Pripravi vnaprej: Sladico lahko pripraviš do 1 dan vnaprej – tako se okusi lepo povežejo, piškoti pa se rahlo prepojijo in zmehčajo.
Dober tek!
Poskusi tudi matcha tiramisu ali presni tiramisu.
Naročnik vsebine GA+Kuhinje d.o.o.