Rebrasti venčki s hrenom

Rebrasti venčki s hrenom

Rebrasti venčki s hrenom so izvrstna priloga za na praznično okrašeno velikonočno mizo. Oblika venčka jih poveže s tradicijo, brez hrena pa tudi ne gre. Dodatno jih lahko okrasimo še s pisanimi pirhi.

Rebrasti venčki s hrenom

Testo za te venčke je podobno vlečenemu, le da mu dodamo nekaj suhega kvasa, kar mu doda ravno pravšnjo količino mehkobe. Rebra na zunanji površini dobimo z načinom zlaganja in oblikovanja venčkov, ki si ga lahko pogledate tudi v videu spodaj. V kolikor želite lahko recept za testo in način zlaganja uporabite tudi za druge nadeve. Preizkušeno dobro deluje z makom in arašidovim maslom. Pazite le, da nadevi ne bodo preveč sočni in, da samega nadeva ne bo preveč.

Med sestavinami za testo najdemo tudi Fala kislo testo, katerega toplo priporočam. Recept deluje tudi brez, vendar ta dodatek poskrbi za globino arome, daljšo svežino in še bolj hrustljavo skorjico.

Količina: 4-5 venčkov / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:

 • 250 g moke
 • ½ žličke soli
 • žlica sladkorja
 • 15 g kislega testa Fala
 • žlička suhega kvasa Fala (2g)
 • 60 ml olja
 • ½ beljaka
 • 100 ml vode

Sestavine za nadev:

 • 120 g hrena s smetano
 • 50 g parmezana, naribanega
 • 2 žlici drobnjaka
 • ¼ žličke soli
 • maslo za premaz

Priprava:

 1. V skledo mešalnika stresemo moko, sladkor in sol ter premešamo. Dodamo kislo testo, suhi kvas in olje.
 2. Beljak zmešamo z vodo in ga prilijemo k moki.
 3. Začnemo gnesti s kljukastim nastavkom, ko se sestavine povežejo v testo, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo 6-8 minut. Želimo dobiti mehko, nelepljivo in elastično testo.
 4. Testo oblikujemo v gladek ploščat krog in ga pustimo počivati 30 minut. Med vzhajanjem v skledi skupaj zmešamo vse sestavine za nadev. Pustimo ob strani.
 5. Na pomokani površini razvaljamo testo v večji pravokotnik (50 x 30 cm). Daljša stranica naj na nas meji pravokotno.
 6. Celotno površino testa premažemo s hrenovim nadevom.
 7. Obmazano testo sedaj prepognemo tako, da levo stranico prepognemo za ⅓ proti sredini. Čez prepognemo še desno stranico, da dobimo 10 cm debel pas testa, ki ima tri plasti.
 8. Prepognjeno testo narežemo na 3-4 cm debele trakove. Dobiti moramo 12-15 trakov.
 9. Vzamemo tri trakove in jih nežno raztegnemo, da jih malo podaljšamo. Sedaj vse tri trakove zložimo drug na drugega in jih s prsti zopet malo potlačimo in raztegnemo. Primemo za konce trakov in pričnemo zvijati, da dobimo rebrasti vzorec. Zvito testo se bo samo začelo zvijati v krog takrat konce rahlo sploščimo, malo spodvijemo in stisnemo skupaj, da dobimo enakomerno debel venček.
 10. Venček položimo na pladenj pokrit s papirjem za peko in ponovimo postopek zvijanja s preostalimi trakovi.
 11. Venčke pustimo vzhajati 20-25 minut, vmes pa segrejemo pečico na 180 °C.
 12. Vzhajane venčke pečemo 25 minut. Pečene venčke še tople premažemo z maslom.

Nasveti:

Rebrasti venčki s hrenom so najboljši prvi dan. Jih pa lahko enostavno pogrejete tudi naslednji dan v pečici ali cvrtniku na vroč zrak. Le toliko, da dobijo nazaj svojo hrustljavo skorjico.

Pri receptu lahko uporabimo različne nadeve. Mak, tahini, arašidovo maslo, tudi sladka različica bi se izvrstno obnesla, recimo s čokoladnim namazom.

Če so vam ti venčki všeč, poskusite tudi ciprski kruh s semeni.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi