Ratatouille je praznik zelenjave. Ko je vrt poln vseh dobrot je ta jed nekaj najbolj hvaležnega kar lahko pripravimo. Ponudimo ga lahko kot prilogo, ali skupaj s pečenim krompirjem ali svežim kruhom.

Ratatouille, oziroma nekaj podobnega, smo delali praktično vsako poletje, ko je vrt obrodil na tone bučk, paradižnikov, melancanov in ostalih dobrot. No, le nekoliko drugačen recept smo uporabili.

Ratatouille je krasen tudi za piknike. Odlična priloga k mesnim jedem, navdušil pa bo tudi vse vegetarijance. Recept sem nekoliko prilagodil in k omaki dodal česen, čebulo in suhe paradižnike.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 90 min / Zahtevnost: 3 od 5

Ratatouille

Sestavine za ratatouille:

Omaka

  • 3 žlice olivnega olja
  • ena čebula
  • strok česna
  • 50 g suhega paradižnika
  • ena rdeča paprika
  • 400 g pelatov v koščkih
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlička bazilike
  • sol in poper

Zelenjavni nadev

  • dva jajčevca
  • štirje paradižniki
  • dve bučki

Priprava:

  1. Čebulo in česen olupimo ter drobno nasekljamo.
  2. Rdečo papriko očistimo, suhe paradižnike odcedimo in oboje narežemo na čim manjše koščke.
  3. V ponvi segrejemo olivno olje in prepražimo čebulo.
  4. Dodamo nasekljan česen, na kocke narezano papriko in pražimo 2 minuti.
  5. V ponev zlijemo še pelate v koščkih,  dodamo narezane suhe paradižnike, timijan in baziliko. Omako začinimo z soljo in poprom ter dušimo 5-10 minut.
  6. Zelenjavo za zloženko narežemo na tanke kolobarje, uporabimo lahko mandolino ali preprosto vse narežemo kar z nožem.
  7. Izberemo okrogel ali podolgovat pekač. Vanj najprej dodamo omako in jo enakomerno razporedimo. Nato pa se lotimo zlaganja rezin zelenjave.
  8. Zlagamo jih izmenično, tako da je ratatouille pisan in zabaven.
  9. Na koncu vse še malce solimo in postavimo v pečico.
  10. Pečemo 50 minut pri 200 °C.
  11. Odstranimo iz pečice, počakamo, da se ohladi in postrežemo skupaj s pečenim krompirjem ali svežim kruhom.

Nasveti

Jajčevce lahko pred pripravo recepta mariniramo v mešanici sojine omake, riževega kisa in česna v prahu. Tako bo ratatouille še bolj polnega okusa.

Pri izbiri zelenjave bodimo pozorni, da bodo čim bolj podobnih dimenzij. Tako bo ratatouille izgledal še lepše.

Ratatouille se odlično znajde v družbi rustikalnega krompirja v pečici ali avokada na toastu.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje