Ratatouille je praznik zelenjave. Ko je vrt poln vseh dobrot je ta jed nekaj najbolj hvaležnega kar lahko skuhaš. Ponudimo ga lahko kot prilogo, ali kot glavno jed s svežim kosom kruha.

Ratatouille ali ratatuj sem prvič spoznal v simpatični risanki. Slišal sem že zanj, nisem pa nikoli pogledal kakšen je originalen recept. V bistvu smo nekaj podobnega delali praktično vsako poletje, ko je vrt obrodil na tone bučk, paradižnikov, melancanov in ostalih dobrot. No, le nekoliko drugačen recept smo uporabili.

Ratatouille je krasen tudi za piknike. Odlična priloga k mesnim jedem, navdušil pa bo tudi vse vegetarijance.

Sestavine za 3 osebe:

  • ena večja bučka
  • en jajčevec
  • ena rumena paprika
  • dve čebuli
  • trije stroki česna
  • 500 g češnjevih paradižnikov
  • en večji korenček
  • trije lovorjevi listi
  • nekaj vejic svežega timijana
  • 300 ml paradižnikove mezge
  • nekaj žličk soli (po okusu)
  • poper
  • olivno olje
  • žlička sladkorja
  • žlička čilija

Priprava:

Za začetek potrebuješ eno večjo posodo, ki jo lahko daš tudi v pečico, če je nimaš lahko uporabiš tudi pekač.

  1. Najprej na večje koščke nareži bučke in jajčevce, jih posoli in praži na olivnem olju približno 5 minut
  2. Zelenjavo odstrani iz lonca in prepraži na večje koščke nasekljano korenje in papriko.
  3. Zopet odstavi zelenjavo in prepraži čebulo, česen in na polovico prerezane češnjeve paradižnike.
  4. Vso zelenjavo zdaj združi v večjem loncu ali pekaču, dodaj še paradižnikovo mezgo, čili, sladkor, sol in poper po okusu, vejice timijana in lovorjeve liste
  5. Malo premešaj, prestavi v pečico in peci 30-40 minut pri 180 °C
  6. Odstrani in postrezi še toplo

Nasveti

Jajčevce lahko pred pripravo recepta tudi mariniraš v mešanici sojine omake, riževega kisa in česna v prahu. Tako bo ratatouille še bolj polnega okusa.

Ratatouille se odlično znajde v družbi rustikalnega krompirja v pečici.

Dober tek!