Pasijonkin cheesecake brez peke

Pasijonkin cheesecake brez peke

Pasijonkin cheesecake brez peke je preprosta sladica, nabito polna z okusom. Pri njej bi izpostavil dve komponenti, ki zares zasijeta. Cheesecake krema je pripravljena brez želatine, zanjo potrebujete le kremni sir, sladkor v prahu in smetano za stepanje. Vse te sestavine lahko v mešalniku stepete skupaj do čvrstih vrhov. Druga komponenta, ki je zares sijajna je pasijonkin ganaš. Vrhunska kombinacija bele čokolade, smetane in pasijonkinega pireja. Vsestransko uporabno.

Pasijonkin cheesecake brez peke

Cheesecake je vedno dobra izbira. Obožujem njihovo svežino, ravno pravo sladkost in seveda dodane okuse. In tukaj nežnost pasijonke pride res daleč. Tudi izbira piškotov doprinese svoje, k tej enostavni sladici. Uporabil sem ovsene piškote, ki jih lahko kupite v skoraj vsaki trgovini. Dodatne vlaknine nikakor ne škodijo, pa tudi piškotna osnova bo dlje časa ostala hrustljava. Lahko pa uporabite tudi druge piškote.

Pri receptu sem uporabil mešalnik Kenwood Titanium chef baker. Zaupanja vreden mešalnik, ki ga lahko najdete tukaj.

Količina: 8 kosov / Čas priprave: 40 minut + čas ohlajanja / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za piškotno osnovo:

  • 160 g ovsenih piškotov
  • ščep soli
  • 80 g masla

Sestavine za cheesecake nadev:

  • 250 g kremnega sira Philadelphia
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 150 ml sladke smetane
  • 30 g pireja pasijonke

Sestavine za pasijonkin ganaš:

  • 90 g bele čokolade
  • 40 g pireja pasijonke
  • 30 g sladke smetane

Priprava pasijonkinega cheesecakea:

  1. Pripravimo tortni model s snemljivim dnom (16 cm) in dno obložimo s papirjem za peko.
  2. Ovsene piškote zdrobimo v drobtine, dodamo sol in prilijemo stopljeno maslo. Dobro premešamo.
  3. Polovico piškotne osnove prestavimo v tortni model in z njo obložimo dno pekača. S preostalo polovico naredimo rob v višini 3,5 cm. Piškotno osnovo tesno pritisnemo ob robove tortnega modela. Postavimo v zamrzovalnik za 30 minut.
  4. Približno 6-7 pasijonk razpolovimo in izpraznimo sadno pulpo v manjši lonec. Dodamo 2-3 žlice vode ter na zmernem ognju segrevamo in mešamo toliko časa, da semena potemnijo. Pire precedimo skozi cedilo, semena zavržemo.
  5. V skledi mešalnika z metlico stepamo kremni sir in sladkor v prahu do mazljive teksture. Zmanjšamo hitrost mešanja in prilijemo sladko smetano. Stepamo do puhaste teksture, ki ima čvrste vrhove.
  6. Prilijemo 30 g pasijonkinega pireja in mešamo toliko, da se enotno obarva. Kremo prestavimo v tortni model in jo enakomerno razporedimo. Kremni nadev naj sega malo pod rob piškotne osnove.
  7. Belo čokolado stopimo nad vodno kopeljo, hkrati v manjšem loncu skupaj zavremo sladko smetano in pire pasijonke. Vročo smetano med mešanjem prilijemo k stopljeni čokoladi. Mešamo dovolj dolgo, da postane ganaš gladek in sijoč. Pri tem si lahko pomagamo z ročnim blenderjem. Pazimo le, da ne vmešamo zraka.
  8. Pasijonkin ganaš prelijemo čez kremo, sega naj do vrha piškotnega roba.
  9. Cheesecake postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur ali čez noč, da se usede.
  10. Okrasimo v pisanem, pomladnem duhu. Poigramo se s sadjem, cvetjem in pomladnimi sladkornimi dekoracijami.

Nasveti:

Cheesecake je najboljši, ko v hladilniku odstoji čez noč. Zaradi rahle kreme ga hranimo v hladilniku do tri dni.

Pri izbiru pasijonk smo pozorni na barvo lupine. Ta naj bo globoko vijolična ali rumena (odvisno od sorte, čeprav so na našem trgu v glavnem vijolične). Površina lupine je lahko rahlo nagubana in rahlo mehka na dotik. Tako bomo dobili res zrele pasijonke. Ponekod jih boste v trgovinah našli pod oznako marakuja, kar je le drugo ime za ta aromatični sadež.

Pasijonke hranimo v temnem hladnem prostoru do enega tedna, za daljšo hrambo pa jih postavimo v hladilnik. Pa še nekaj, večja pasijonka ne pomeni nujno tudi več pireja. Poskusite oceniti težo posameznega sadeža.

Pasijonkin ganaš se odlično obnese tudi v drugih sladicah. Sladoledi, sadne kupe, palačinke … le domišljija je vaša meja. Ganaš lahko hranimo tudi v hladilniku. V tem primeru ga pokrijemo z živilsko folijo. Pred uporabo ga počasi segrejemo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici v kratkih intervalih pri nizki jakosti.

Poskusite tudi banana split torto.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi