Jogurtova torta z jagodami
Preprosta jogurtova torta z jagodami in bezgom. Za podlago uporabimo kar kekse savoiardi, namočene v bezgov sok. V kremi pa združimo jagode, smetano, grški jogurt, vanilijo in cimet.
Sestavine za 16 cm model
- 100 g keksi Savoiardi
- 2 dl bezgovega soka (domač ali pripravljen iz sirupa)
- 3 dl grškega jogurta
- 2 dl sladke smetane
- 200 g jagod
- 1 čž vanilije v prahu ali 3 vrečke vanilijevega sladkorja
- 1/2 čž cimeta
- 140 g sladkorja v prahu
- 1,5 vrečke želatine fix
Postopek
- tortni model obloži s papirjem za peko
- kekse namakaj v bezgov sok in jih razporedi po modelu za torto
- jagode s polovico sladkorja prekuhaj v kozici, dokler se ne zmehčajo
- jagodni preliv naj se malce ohladi
- v multipraktiku zmešaj smetano, jogurt, cimet, vanilijo, želatino fix in polovico sladkorja ter stepaj
- polovici kreme dodaj jagodni preliv
- po keksih najprej razporedi kremo, ki ji je dodan jagodni preliv
- nato prelij še drugo polovico kreme, ki je bele barve
- na koncu po torti razporedi narezane jagode ali naribaj temno čokolado
- shrani na hladnem