Banana split torta nas z okusom popelje v sončno poletje. S hitro pripravo in slastnim okusom se bo uvrstila v sam vrh domačih sladic.

Banana split torta je sestavljena iz lahko dostopnih sestavin in kar je nabolj pomembno, zanjo ne potrebujemo pečice ali mikserja. Hrustljavo piškotno dno je prekrito s kremo iz kremnega sira, plastjo banana, stepeno smetano ter prelito s čokoladnim ganašem. Okus torte spominja na nostalgično poletno sladico zato si ob njej lahko privoščimo še kepico sladoleda.

V sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 8 kosov  / Čas priprave: 30 minut + čas hlajenja  / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za piškotno dno:

  • 150 g piškoti Sondey digestive
  • 75 g masla

Sestavine za kremo in bananin nadev:

  • 3 banane
  • 250 g kremnega sira
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 2 žlički vanilije
  • 200 ml sladke smetane
  • 10 g vanilijevega sladkorja

Sestavine za čokoladni ganaš:

  • 70 g temne čokolade 60 %
  • 140 ml sladke smetane

Priprava:

  1. Pripravimo okrogel tortni obroč s premerom 18 cm in notranji rob obložimo z acetatno folijo. Dno podložimo s kartonastim tortnim podstavkom.
  2. V multipraktiku zmeljemo piškote in jih prestavimo v skledo. Prilijemo stopljeno maslo in premešamo.
  3. Piškotno osnovo stresemo v pripravljen tortni model in jo s prsti, žlico ali dnom kozarca zravnamo in potlačimo, da dobimo čvrsto piškotno plast. Prestavimo v zamrzovalnik in pripravimo kremo.
  4. V skledo damo kremni sir, sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt. Zmešamo z ročnim mešalnikom do gladke, kremne teksture.
  5. Banano olupimo in narežemo na tanjše kolute. S koluti banane obložimo notranji rob tortnega obroča. Sedaj piškotno dno prekrijemo s kremo. Kremo enakomerno razmažemo in jo potisnemo tudi v kotičke med bananami.
  6. Preostali dve banani narežemo na tanke kolute in z njimi prekrijemo kremo. Ko je krema v celoti prekrita z bananami, čez položimo še eno plast banan.
  7. Sedaj skupaj stepemo 200 ml sladke smetane in vanilijev sladkor. Stepemo do čvrstih vrhov in z njo premažemo plast banan. Površino smetane zgladimo in postavimo torto v hladilnik.
  8. Vmes segrejemo 140 ml sladke smetane in jo prelijemo čez nadrobljeno temno čokolado. Pustimo stati 2 minuti nato dobro premešamo, da dobimo tekoč ganaš.
  9. S čokoladnim ganašem prelijemo smetano. Če imamo radi tanjšo plast čokolade lahko en del ganaša prihranimo.
  10. Torto postavimo v zamrzovalnik za 2 uri ali v hladilnik za 4 ure.
  11. Ohlajeno torto odstranimo iz pekača, odstranimo folijo in jo narežemo na poljubno velike kose.
  12. Torto hranimo v hladilniku v zaprti posodi do 3 dni.

Banana split torta

Nasveti:

Rezine banane lahko pokapamo z limoninim sokom, da ne porjavijo.

Odprte rezine torte lahko zaščitimo z acetatno folijo.

Piškoti Sondey digestivo imajo rahlo slan priokus, ki odlično uravnoteži celotno sladico.

Poskusi še kolibri kolač in avokadovo torto s hruškami.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje