Banana split torta
Banana split torta nas z okusom popelje v sončno poletje. S hitro pripravo in slastnim okusom se bo uvrstila v sam vrh domačih sladic.
Banana split torta je sestavljena iz lahko dostopnih sestavin in kar je nabolj pomembno, zanjo ne potrebujemo pečice ali mikserja. Hrustljavo piškotno dno je prekrito s kremo iz kremnega sira, plastjo banana, stepeno smetano ter prelito s čokoladnim ganašem. Okus torte spominja na nostalgično poletno sladico zato si ob njej lahko privoščimo še kepico sladoleda.
V sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 8 kosov / Čas priprave: 30 minut + čas hlajenja / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za piškotno dno:
- 150 g piškoti Sondey digestive
- 75 g masla
Sestavine za kremo in bananin nadev:
- 3 banane
- 250 g kremnega sira
- 70 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vanilije
- 200 ml sladke smetane
- 10 g vanilijevega sladkorja
Sestavine za čokoladni ganaš:
- 70 g temne čokolade 60 %
- 140 ml sladke smetane
Priprava:
- Pripravimo okrogel tortni obroč s premerom 18 cm in notranji rob obložimo z acetatno folijo. Dno podložimo s kartonastim tortnim podstavkom.
- V multipraktiku zmeljemo piškote in jih prestavimo v skledo. Prilijemo stopljeno maslo in premešamo.
- Piškotno osnovo stresemo v pripravljen tortni model in jo s prsti, žlico ali dnom kozarca zravnamo in potlačimo, da dobimo čvrsto piškotno plast. Prestavimo v zamrzovalnik in pripravimo kremo.
- V skledo damo kremni sir, sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt. Zmešamo z ročnim mešalnikom do gladke, kremne teksture.
- Banano olupimo in narežemo na tanjše kolute. S koluti banane obložimo notranji rob tortnega obroča. Sedaj piškotno dno prekrijemo s kremo. Kremo enakomerno razmažemo in jo potisnemo tudi v kotičke med bananami.
- Preostali dve banani narežemo na tanke kolute in z njimi prekrijemo kremo. Ko je krema v celoti prekrita z bananami, čez položimo še eno plast banan.
- Sedaj skupaj stepemo 200 ml sladke smetane in vanilijev sladkor. Stepemo do čvrstih vrhov in z njo premažemo plast banan. Površino smetane zgladimo in postavimo torto v hladilnik.
- Vmes segrejemo 140 ml sladke smetane in jo prelijemo čez nadrobljeno temno čokolado. Pustimo stati 2 minuti nato dobro premešamo, da dobimo tekoč ganaš.
- S čokoladnim ganašem prelijemo smetano. Če imamo radi tanjšo plast čokolade lahko en del ganaša prihranimo.
- Torto postavimo v zamrzovalnik za 2 uri ali v hladilnik za 4 ure.
- Ohlajeno torto odstranimo iz pekača, odstranimo folijo in jo narežemo na poljubno velike kose.
- Torto hranimo v hladilniku v zaprti posodi do 3 dni.
Nasveti:
Rezine banane lahko pokapamo z limoninim sokom, da ne porjavijo.
Odprte rezine torte lahko zaščitimo z acetatno folijo.
Piškoti Sondey digestivo imajo rahlo slan priokus, ki odlično uravnoteži celotno sladico.
Poskusi še kolibri kolač in avokadovo torto s hruškami.
Dober tek!