Kolibri kolač
Kolibri kolač. Dolgo časa sem ga želel poskusit. Kolač je znan po svoji sočni teksturi, v njem naravnost blestijo banane in ananas. Slastna tropska kombinacija okusov, ki je kot nalašč za poletne dni.
Kolibri kolač ali Humming bird cake, kot mu pravijo čez lužo, ima poleg banan dodane še pekane, ki pa jih lahko nadomestimo kar z orehi. Kolač lahko postrežemo sam po sebi, ali ga dodatno opremimo s svežo kremo, ki je osnovana na kremnem siru in mascarponeju. Spodaj najdete tudi recept kako pripraviti simpatične ananasove rože, ki sem jih pri kolibri kolaču uporabil za dekoracijo.
V sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 12 kosov / Čas priprave: 80 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za kolač:
- 340 g moke
- 1 ½ žličke sode bikarbone
- žlička soli
- žlička cimeta
- ½ žličke kardamoma
- žlička vanilijevega ekstrakta
- 3 jajca L
- 100 g belega sladkorja
- 200 g rjavega sladkorja
- 180 g kisle smetane
- 160 g olja
- 250 g ananasa iz konzerve (v lastnem soku)
- 250 g banan (2 večji banani)
- 120 g pekanov (ali orehov)
Sestavine za kremo:
- 250 g mascarpone sira
- 250 philadelphia sira
- 80 g sladkorja v prahu
- 50 ml mleka
- žlička vanilijevega ekstrakta
Priprava kolača:
- Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo kvadraten pekač (22×22 cm), ki ga namastimo in obložimo s papirjem za peko.
- V večjo skledo presejemo moko, sodo bikarbono, sol, cimet in kardamom. Premešamo in pustimo ob strani.
- V drugo skledo ubijemo jajca, dodamo rjavi in beli sladkor, kislo smetano, olje in vanilijev ekstrakt. Premešamo.
- V blender ali multipraktik damo 2 večji olupljeni banani in koščke ananasa skupaj s sokom ter ju zmešamo v gladek pire.
- Sadni pire vlijemo k tekočim sestavinam in premešamo.
- Sedaj primešamo suhe sestavine in grobo nasekljane pekane.
- Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač.
- Biskvit pečemo 60-65 minut na sredini in brez ventilacije. Biskvit je zelo sočen zato potrebuje za peko več časa.
- *Če se odločimo peči v večjem pekaču, bo čas peke krajši. Po 50 minutah lahko z zobotrebcem preverimo pečenost sredice kolača.
- Pečan kolač pustimo v pekači 5 minut nato ga vzamemo ven, da se popolnoma ohladi.
Priprava kreme:
- V skledo damo maskarpone in kremni sir. Dodamo sladkor v prahu in z lopatko premešamo.
- Prilijemo mleko, vanilijev ekstrakt in premešamo z ročnim mešalnikom, da dobimo gladko, mazljivo kremo.
- Zgornjo plast ohlajenega kolača premažemo s kremo. Površino okrasimo s pekani in ananasovimi rožicami.
Priprava ananasovih ali havajskih rož:
- Pečico segrejemo na 100-120 °C.
- Ananas olupimo in ga narežemo na tanke rezine (1-3 mm). Za rezanje uporabimo oster nož ali slamoreznico. Rezine osušimo s papirnato brisačko in jih položimo na pladenj prekrit s papirjem za peko.
- Ananasove rezine pečemo od 30 do 150 minut. Na vsake pol ure jih preverimo in obrnemo. Med peko se bodo rezine skrčile in pričele dobivati obarvan rob. Ko imajo suho površino in so še vedno mehke jih vzamemo ven.
- Pečene rezine se bodo med hlajenjem strdile zato jih položimo v manjše skodelice ali nagubano površino, da bodo dobile obliko cvetov.
Nasveti:
Kolač je odličen tudi brez sveže kreme. Če ga nameravamo hraniti več dni priporočam, da se kremo izpusti ali pa pripravi kasneje, saj ta v hladilniku zdrži manj časa, kot sam kolač.
Poskusite tudi čupavo torto in presni bounty.
Dober tek!