Omaka ali solata Tzatziki je stalnica grške oziroma turške kulinarike, kjer se imenuje cacık. V kombinaciji s toplim kruhom, jedmi z žara in solatami je popolna. Skrivnost dobrega tzatzikija se skriva v tem, da kumarice čim bolj odrešimo soka, s tem pa jogurtova omaka ostane gosta, kremna. Pomemben je tudi pravi, gosti, grški jogurt.

Sestavine za 4 porcije

  • 1 manjša ali 1/2 velike kumare
  • 3 stroki česna
  • 500 g grškega jogurta
  • sok 1 limone
  • malce nasekljanega kopra – če ni pri roki, potem uporabi drobnjak
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol po okusu

 

Postopek

  • kumarico očisti, prereži na pol, odstrani semena, naribaj jo
  • z naribano kumarico v cedilo, posuj in zmešaj 1/3 čž soli, pusti nekaj ur, da tekočina odteče
  • nato zmešaj in stisni s s spodnjo stranjo žlice, da odteče še preostanek kumaričnega soka
  • vmes očisti in na drobno naribaj ali nasekljaj česen, dodaj oljčno olje, pusti nekaj ur, da se olje navzame okusa in vonja česna
  • odcejeno naribano kumarco zmešaj s česnom in olivcem, dodaj sok limone in jogurt ter nasekljan koper
  • soli po okusu, po želji dodaj še beli poper
  • postrezi
  • hrani na hladnem dan ali dva