Kreadrica fizz

Kreadrica fizz

Kredarica Fizz je osvežilna poletna pijača, ki jo krasijo botanične note bezgovih cvetov, lipov čaj, aromatičen sladkorni sirup s poprovimi zrni, botanična essenca Vero Spirits Gino in limonin sok.

Kreadrica fizz

Kredarica Fizz se postreže v visokem highball kozarcu, napolnjenim z ledom in rezinami kumar. Za dodatno svežino poskrbi še sodavica ali gazirana voda ter sveža meta.

Recept je nastal v sodelovanju z Britanskim veleposlaništvom v Sloveniji v čast praznovanja Kraljeve rojstnodnevne parade Kralja Charlesa III. Pijača je svoje ime dobila po Vili Kredarica, kjer je rezidenca Britanske veleposlanice v Ljubljani.

Sestavine za Kredarica Fizz:

  • 40 ml bezgovega sirupa
  • 30 ml sladkornega sirupa z infuzijo popra
  • 40 ml botanične esence Vera Gino
  • 100 ml lipovega čaja
  • 20 ml limoninega soka
  • ščep solnega cveta
  • 100 ml gazirane vode
  • sveža meta in kumare za dekoracijo

Količine za 10 porcij:

  • 400 ml bezgovega sirupa
  • 300 ml sladkornega sirupa z infuzijo popra
  • 400 ml botanične esence Vera Gino
  • 1 l lipovega čaja
  • 200 ml limoninega soka
  • ščep solnega cveta
  • 1 l gazirane vode

Priprava čaja in sirupa:

  1. Za lipov čaj zavremo 1 liter vode, dodamo pet vrečk lipovega čaja in jih pustimo stati 10 minut v vroči vodi. Odcedimo in ohladimo.
  2. Sladkorni sirup s poprom pripravimo tako, da v loncu zavremo 200 ml vode in 200 g sladkorja. V ponvi brez olja prepražimo 80 g poprovih zrn (črnih ali pisanih) in jih dodamo v sladkorni sirup. Ko se sladkor v celoti stopi, odstavimo in poper pustimo infuzirati še dve uri. Odcedimo in ohladimo.
  3. Priprava koktajla:
  4. V ohlajenem vrčku zmešamo bezgov sirup, sladkorni sirup s poprom, botanično esenco, lipov čaj, limonin sok in solni cvet.
  5. Visok kozarec napolnimo z ledom, dodamo tanke rezine kumar in prilijemo osnovo za koktajl.
  6. Čez prelijemo še gazirano vodo, okrasimo z vejico mete, slamico in postrežemo.

Nasveti:

Vse sestavine za koktajl brez gazirane vode lahko zmešamo vnaprej in hranimo v hladilniku. Nato pri postrežbi samo dolijemo gazirano vodo in kozarec okrasimo z rezinami kumar in sveže mete.

Na zdravje!

Naročnik vsebine je Britansko veleposlaništvo v Sloveniji.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi