Lepinja

Lepinje

Lepinja ali balkanska verzija ploščatega kruha je pri nas izredno priljubljena med sezono piknikov. Večja ploščata ovalna oblika kruha, ki ima izjemno mehko in puhasto teksturo je odlična za različna polnila z žara kot so pleskavice, čevapčiči ali pečena zelenjava.

Lepinja

Čeprav so lepinje iz pekarn in trgovin večinoma odlične, vedno pride prav znanje kako pripraviti sveže domače lepinje, ki jih lahko zmažemo še tople iz pečice.

Lepinje so pripravljene iz enostavnega kvašenega testa, ki ne zahteva veliko pozornosti. Pri pripravi je najbolj pomembno, da testo vzaja dovolj časa ter da jih spečemo pri res visoki temperaturi. Za lepšo barvo skorjice in bolj bogat okus testa smo v testo dodali kislo testo. Če ga nimamo ga lahko izpustimo.

Recept je nastal v sodelovanju s Fala Slonček.

Količina: 5 lepinj / Čas priprave: 60 minut + čas vzhajanja / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 500 g pšenične moke
  • 200 ml mlačne vode
  • 200 ml mlačnega mleka
  • zavoj suhega kvasa Fala
  • pol zavoja kislega testa Fala
  • žlica sladkorja
  • 10 g soli
  • 2 žlici olja

Priprava:

  1. V večji skledi skupaj zmešamo moko, vodo in 150 ml mleka. Pustimo stati na sobni temperaturi 30 minut.
  2. V preostalo količino mleka 50 ml vmešamo suhi kvas in sladkor. Pustimo ob strani za 5 minut.
  3. Testo prestavimo v skledo mešalnika, prilijemo mešanico kvasa in mleka ter dodamo kislo testo.
  4. Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo gnesti testo.
  5. Po nekaj minutah gnetenja dodamo sol in olje. Testo gnetemo še 5 minut ali 10 minut, če gnetemo na roke.
  6. Testo oblikujemo v gladko kepo in ga prestavimo v naoljeno skledo ter pokrijemo. Testo pustimo vzhajati 40-60 minut oziroma toliko, da se njegov volumen podvoji.
  7. Vzhajano testo razdelimo na 5 enako velikih kosov, ki jih oblikujemo v kroglice.
  8. Papir za peko rahlo naoljimo in nanj odložimo kroglico testa. Kroglico sploščimo v 20-25 cm velik oval ali krog. Postopek ponovimo z ostalimi kroglicami.
  9. S hrbtno stranjo noža narišemo/odtisnemo križne zareze čez vsako lepinjo. Pokrijemo jih s folijo in jih pustimo vzhajati še približno 30 minut.
  10. Med vzhajanjem segrejemo pečico na 250 °C in če imamo na voljo pica kamen, ga postavimo v pečico.
  11. Vzhajane lepinje postavimo na pomokan pica kamen ali pomokan pladenj za pečico. V pečico jih prestavimo v paru in jih pečemo 5-8 minut.
  12. Še vroče lepinje zavijemo v krpo in jih pustimo zavite, da se ohladijo.

Nasveti:

Pri kvašenem testu pazimo, da je kvas, ki ga uporabljamo aktiven. Zato je vedno priporočljivo kvas zmešati z mlačno tekočino in počakati nekaj minut, da se na površini pojavijo mehurčki.

Poskusi še štručke s chia semeni in ciprski kruh s semeni.

Dober tek!

Naročnik oglasnega sporočila je Lesaffre Slovenija d.o.o.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi