Ciprski kruh s semeni

Ciprski kruh s semeni

Ciprski kruh s semeni je v središču pozornosti praznično okrašene mize. Naj bo Božič, Velika noč ali navadna sobota, vedno bo dobrodošel s svojo prijetno aromo, mehkim testom in hrustljavo skorjo, posuto s semeni.

Ciprski kruh s semeni

Oblika kruha nam omogoča tudi prijetno stiliranje, saj lahko v sredino venčka postavimo različne namaze ali narezke. Jaz ga največkrat postrežem z domačim hummusom in svežo zelenjavo.

Pri receptu sem uporabil kislo testo Fala, ki doda prijetno aromo testu in pomaga pri hrustljavosti skorjice.

Količina: 1 kruhov venec / Čas priprave: 45 minut + čas vzhajanja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:

  • 500 g bele moke
  • 7 g suhega kvasa Fala
  • 15 g kislega testa Fala
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlički soli
  • ½ žličke mletih koriandrovih semen
  • ¼ žličke pimenta
  • 230 ml polnomastnega mleka
  • 100 ml mlačne vode
  • 1 žlica olivnega olja

Sestavine za posip s semeni:

  • 1 žlica moke
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica mleka
  • 4 žlice sezamovih semen
  • 2 žlički lanenih semen
  • 2 žlički semen kumine

Priprava:

  1. V skledo mešalnika stresemo moko, suhi kvas, kislo testo, sladkor, sol, koriander in piment. Premešamo.
  2. Prilijemo mlačno mleko, vodo in olivno olje.
  3. Testo gnetemo s kljukastim nastavkom pri višji hitrosti 8-10 minut. Končno testo bo gladko, elastično in nelepljivo.
  4. Testo oblikujemo v gladko kepo in ga položimo v naoljeno skledo. Skledo pokrijemo s krpo ali živilsko folijo. Testo pustimo vzhajati 45-60 minut, oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
  5. Vzhajano testo razvaljamo v daljši pravokotnik nato ga zavijemo v tesno rolado. Zavijati začnemo pri daljši stranici. Rolada naj bo dolga približno 85 cm, da jo bomo lahko položili v okrogel pekač s premerom 30 cm.
  6. Površino rolade/svaljka premažemo z mešanico moke, vode in mleka.
  7. V skodelici zmešamo vsa semena in jih posujemo ob rob celotne dolžine svaljka. Premazano testo povaljamo po semenih.
  8. Testo dvignemo za konce in ga položimo v naoljen pekač. Konce testa stisnemo skupaj, da sklenemo krog. Sedaj testo z nožem, strgalom ali robom krožnika narežemo na rezine, ki so debele za 2-3 prste. 
  9. Pekač pokrijemo s krpo ali živilsko folijo in pustimo kruh vzhajati 45-60 minut.
  10. Pečico segrejemo 220 °C.
  11. Pekač položimo na sredino in na dno pečice polijemo 70-80 ml vroče vode. 
  12. Kruh pečemo 20-25 minut.

Nasveti:

Pri posipu lahko uporabimo različna semena, mak ali tudi sir. Dobro se obnese tudi, če ga med peko prelijemo z maso za slanike.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi