Ciprski kruh s semeni
Ciprski kruh s semeni je v središču pozornosti praznično okrašene mize. Naj bo Božič, Velika noč ali navadna sobota, vedno bo dobrodošel s svojo prijetno aromo, mehkim testom in hrustljavo skorjo, posuto s semeni.
Oblika kruha nam omogoča tudi prijetno stiliranje, saj lahko v sredino venčka postavimo različne namaze ali narezke. Jaz ga največkrat postrežem z domačim hummusom in svežo zelenjavo.
Pri receptu sem uporabil kislo testo Fala, ki doda prijetno aromo testu in pomaga pri hrustljavosti skorjice.
Količina: 1 kruhov venec / Čas priprave: 45 minut + čas vzhajanja / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za testo:
- 500 g bele moke
- 7 g suhega kvasa Fala
- 15 g kislega testa Fala
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlički soli
- ½ žličke mletih koriandrovih semen
- ¼ žličke pimenta
- 230 ml polnomastnega mleka
- 100 ml mlačne vode
- 1 žlica olivnega olja
Sestavine za posip s semeni:
- 1 žlica moke
- 1 žlica vode
- 1 žlica mleka
- 4 žlice sezamovih semen
- 2 žlički lanenih semen
- 2 žlički semen kumine
Priprava:
- V skledo mešalnika stresemo moko, suhi kvas, kislo testo, sladkor, sol, koriander in piment. Premešamo.
- Prilijemo mlačno mleko, vodo in olivno olje.
- Testo gnetemo s kljukastim nastavkom pri višji hitrosti 8-10 minut. Končno testo bo gladko, elastično in nelepljivo.
- Testo oblikujemo v gladko kepo in ga položimo v naoljeno skledo. Skledo pokrijemo s krpo ali živilsko folijo. Testo pustimo vzhajati 45-60 minut, oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
- Vzhajano testo razvaljamo v daljši pravokotnik nato ga zavijemo v tesno rolado. Zavijati začnemo pri daljši stranici. Rolada naj bo dolga približno 85 cm, da jo bomo lahko položili v okrogel pekač s premerom 30 cm.
- Površino rolade/svaljka premažemo z mešanico moke, vode in mleka.
- V skodelici zmešamo vsa semena in jih posujemo ob rob celotne dolžine svaljka. Premazano testo povaljamo po semenih.
- Testo dvignemo za konce in ga položimo v naoljen pekač. Konce testa stisnemo skupaj, da sklenemo krog. Sedaj testo z nožem, strgalom ali robom krožnika narežemo na rezine, ki so debele za 2-3 prste.
- Pekač pokrijemo s krpo ali živilsko folijo in pustimo kruh vzhajati 45-60 minut.
- Pečico segrejemo 220 °C.
- Pekač položimo na sredino in na dno pečice polijemo 70-80 ml vroče vode.
- Kruh pečemo 20-25 minut.
Nasveti:
Pri posipu lahko uporabimo različna semena, mak ali tudi sir. Dobro se obnese tudi, če ga med peko prelijemo z maso za slanike.
Dober tek!