Torta Caprese izvira iz italijanskega otoka Capri. Torta naj bi nastala povsem pomotoma, ko je pek pozabil dodati moko v biskvit in nastala je slavna torta Caprese s sočno notranjostjo in hrustljavo skorjico. Preprosta sladica, ki osvoji srce in naše brbončice.

Torta Caprese me s svojo sočno sredico in hrustljavo zunanjostjo po strukturi nekoliko spominja na brownije. Preproste sladice so najboljše in Caprese je najboljša še topla, postrežena s stepeno smetano, kepico sladoleda ali svežimi jagodami. Pred teboj je recept za brezkompromisno brezglutensko razvajanje, poskusi jo.

Torta Caprese

Čas priprave: 65 minut / Količina: 12 kosov / Zahtevnost: 2 od 5 / Premer: 23 cm

Sestavine za torto Caprese:

  • 250 g masla
  • 300 g mletih mandljev
  • 200 g kristalnega sladkorja
  • 250 g kvalitetne temne čokolade
  • 5 jajc

ZA PRILOGO:

  • Stepena smetana
  • Jagode

Priprava:

  1. Temno čokolado nadrobimo na manjše koščke, jo stopimo nad vodno kopeljo in nekoliko ohladimo.
  2. Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
  3. Zdaj vzamemo maslo, segreto na sobno temperaturo in mu primešamo polovico sladkorja. Če imamo hladno maslo, ga preprosto naribamo in postavimo za nekaj minut na radiator ali ga pustimo na pultu, da se zmehča. Na takšen način bomo maslu izdatno povečali površino in se bo veliko hitreje segrelo.
  4. Maslo in sladkor stepamo toliko časa, da se maslo posvetli.
  5. Stepenemu maslu nato postopoma dodajamo rumenjake in ves čas mešamo z ročnim mešalnikom.
  6. Nato k masi vmešamo še stopljeno čokolado, mlete mandlje.
  7. Zdaj v ločeni skledi stepemo beljake in preostalo polovico sladkorja. Beljake stepamo do mehkih vrhov.
  8. Stepene beljake vmešamo k preostali masi in vse nežno premešamo.
  9. Pečico segrejemo na 180 °C.
  10. Vzamemo pekač premera 23 centimetrov, ga nekoliko namastimo in vanj vlijemo maso za torto.
  11. Maso lepo razporedimo in prestavimo v pečico.
  12. Pečemo 40 minut pri 180 °C.
  13. Torto odstranimo iz pečice in popolnoma ohladimo preden jo odstranimo iz pekača.
  14. Postrežemo s kepico stepene smetane ali sladoledom. Odlično se podajo tudi sveže jagode.

Nasveti:

Kos torte lahko pogrejemo v pečici preden ga postrežemo. Na takšen način si jaz privoščim kos te krasne sladice.

Mandlje v biskvitu lahko nadomestimo delno ali v celoti z mletimi orehi.

Poskusite tudi Sacher torto in presno čokoladno mono tortico s figami.

Dober tek!