Solata z motovilcem in ješprenjem je prava izbira v sivih in hladnih dneh, ko si zaželimo nekaj svežega in nasitnega. Poleg tega je motovilec izjemno bogat z magnezijem, železom in spodbuja nastanek vitamina A. Privoščimo si ga večkrat!

Solata z motovilcem vsekakor spada med najbolj priljubljene solate pri nas. Njegovi nežni, polni in prav nič vodeni listi nam v ustih pričarajo žametno-svilnat občutek ter edinstven rahlo sladkast okus. Motovilec je izjemno okusen kot solist in hkrati je odličen timski igralec. Njegova sezona je dolga zato bodite pogumni in si ga pripravite na tisoč in en način.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za solato:

  • 100 g motovilca
  • 70 g korenja
  • 50 g ješprenja
  • 50 g redkvic
  • 3 jajca

Sestavine za preliv:

  • 2 žlički gorčice
  • Sok ene limone
  • Žlička limonie lupinice
  • 4 žlice olivnega olja
  • Žlička soli

Priprava:

  1. Ječmen damo v vrelo vodo in ga kuhamo približno 30 minut. Odcedimo in počakamo, da se ohladi.
  2. Skuhamo tri trdo kuhana jajca, jih ohladimo, olupimo in narežemo.
  3. Motovilec operemo in dobro posušimo.
  4. Korenje operemo in ga narežemo na trakove z lupilcem za zelenjavo.
  5. Redkvice narežemo na tanke kolobarje.
  6. Pripravimo preliv. V kozarcu zmešamo gorčico, limonin sok in lupinico, olivno olje in sol.
  7. Sestavimo solato, jo prelijemo s prelivom in dobro premešamo.
  8. Preden jo postrežemo jo postavimo za 15 minut v hladilnik.

Nasveti:

Motovilca ne kupujmo na zalogo, najbolje ga je pojesti še isti dan, saj hitro postane uvel, izgubi barvo in svežino ter večino zdravilnih lastnosti.  V pomladnem času ga lahko zamenjamo z regratom.

Poskusi še hitro kuskus solato s pestom, pinjolami in zelenjavo in začinjen tahinijev poliv.

Dober tek!