Chilli con veggie pogreje dušo in je popoln comfort food. Tokrat veganska različica za vse, ki želite v vsak dan vnesti več zelenjave. Pred vami je recept za definitiven comfort food.

Zakaj chilli con veggie? Chilli con carne dobesedno pomeni čili z mesom, zato ga je res bolj fer poimenovat chilli con veggie. Sicer pa mleto meso v tem receptu nadomestimo s sojinimi kosmiči, ki jih mariniramo. Sojini kosmiči so super nadomestek za sicer tradicionalno chilli con carne mešanico, ki v grobem vsebuje meso, paradižnikovo omako in fižol.

Sestavine za Chilli con veggie:

  • 2 srednji čebuli
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeča paprika
  • 400 g fižola (kuhanega)
  • 500 ml paradižnikove mezge
  • polovico tube paradižnikovega koncentrata
  • 120 g sojinih kosmičev
  • 3 dl jušne osnove
  • žlica sladkorja
  • 3 žlice sojine omake
  • 2 žlici paprike v prahu
  • žlička mlete kumine
  • čili v prahu po okusu

Priprava:

  1. čebulo in papriko očisti in nasekljaj na manjše koščke
  2. česen olupi in prav tako nasekljaj
  3. sojine kosmiče namoči v toplo vodo
  4. najprej prepraži čebulo tako, da postekleni, nato dodaj papriko in česen in še nekoliko popraži (da zadiši)
  5. dodaj še papriko v prahu, čili, majaron in kumino ter na hitro popraži
  6. prelij s paradižnikovo mezgo, dodaj odcejeno sojino meso in premešaj
  7. kuhaj nekaj časa, vmes pa dodaj še fižol, jušno osnovo, sladkor in sojino omako
  8. na rahlem ognju kuhaj še približno 15 minut
  9. postrezi s kuhanim rižem, dodaš lahko še kislo smetano

Nasveti:

Poleg chillija se odlično prileže kos svežega domačega kruha s česnom.

Chilli con veggie lahko hranite v hladilniku nekaj dni. Drugi dan po pripravi se okusi še bolj razvijejo in jed bo še okusnejša.

Za maksimalen okus pripravite domačo paradižnikovo mezgo tako, da blanširate paradižnike, jih olupite, spasirate, odstranite semena in po želji dodate še nekaj malega origana ali bazilike.

Poskusite tudi vegi kroglice iz sladkega krompirja in presni zelenjavni taco.

Dober tek!