Poke skleda izvira s Havajev in je zaradi uporabe pisanih, svežih sestavin vedno bolj priljubljena. Praviloma je v celoti pripravljena s surovo tun0, rižem in pikantno marinado ter se jo streže kot predjed ali glavno jed. Mi jo bomo pripravili v veganski različici z veliko sveže zelenjave.

Poke skleda nam dopušča, da se lahko igramo z različnimi kombinacijami sestavin. Začnemo z osnovo: riž, testenine, kvinoja ali kaše. Nato vključimo proteine kot so ribe, meso ali tofu. Dodamo še pikantno marinado ter veliko sveže zelenjave in sadja. Rezultat je pisan in uravnotežen obrok.

Čas priprave: 30 minut / Količina: 2 osebi / Zahtevnost: 2 od 5 / 

Sestavine za poke skledo:

  • 140 g rjavega riža
  • 200 g tofuja
  • 1 rdeča paprika
  • 1 avokado
  • 1 hruška
  • 60 g pora
  • 100 g korenja

Sestavine za polivko:

  • 2 žlici sezamovega olja
  • 2 žlici medu
  • 4 žlice tamari omake
  • 4 žlice limetinega soka
  • 1 žlička čilijevih kosmičev

Postopek

  1. Riž skuhamo po navodilih proizvajalca. Kuhan riž odstavimo in odcedimo.
  2. Tofu popečemo v ponvi, nato ga narežemo na manjše kocke.
  3. Papriko razpolovimo in odstranimo semena. Narežemo jo na tanjše trakove po dolžini.
  4. Avokado razpolovimo in olupimo. Narežemo ga po dolžini na tanjše rezine.
  5. Hruško razpolovimo, odstranimo sredico in jo po dolžini narežemo na rezine.
  6. Korenje olupimo, ga razpolovimo, nato pa z lupilcem narežemo na tanke trakove.
  7. Por narežemo na tanke kolute.
  8. Za pripravo polivke v skodelici zmešamo sezamovo olje, med, tamari omako, limetin sok in čili.
  9. Sedaj lahko sestavimo našo Poke skledo. Sestavine razdelimo na dva dela. Na riž odložimo tofu, papriko, avokado, hruške, korenje in por. Na koncu vse skupaj prelijemo s pripravljeno polivko. Dober tek!

Nasveti:

Za poke skledo je priporočljivo izbrati čim bolj sveže in sezonske sestavine saj je večina sestavin surovih.

Različni polivi lahko popolnoma preobrazijo celo jed, tako da se ne omejujte pri začimbah.

Priporočamo še brezglutenski zavitek z ajdo, avokadom in rdečim zeljem ter začinjen tahinijev preliv.

Dober tek!