Veganski curry s čičeriko je omamno dišeča in bogato začinjena jed na žlico. Je kot gosta, kremna enolončnica s polnim okusom, ki nas toplo objame. Priprava je hitra in enostavna, samo začimbe moramo imeti na zalogi 😉

Veganski curry s čičeriko je pripravljen z obilico okusnih začimb in kremnim kokosovim mlekom. Odličen je postrežen v skodelici s skuhanim rižem. Če ste ljubitelj enoločnic ga vsekakor priporočam, da ga vključite v svoj jedilnik. Ko se zunaj shladi in prehitro stemni nas curry nasiti in nasmeji.

Količine: 2-3 osebe / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za curry:

  • ena majhna čebula
  • 2 žlici kokosovega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 1/2 žlice garam masale
  • 1 žlička curryja v prahu
  • 1/3 žličke mlete kumine
  • 400 g paradižnika v koščkih (1 konzerva)
  • 400 g kuhane čičerike (1 konzerva)
  • 400 ml kokosovega mleka
  • sol in poper po okusu
  • sok polovice limete

Priprava:

  1.  V loncu segrejemo kokosovo olje in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Čebulo pražimo par minut, toliko da postekleni.
  2. Nato dodamo nasekljan česen, garam masalo, curry, kumino. Dobro premešamo in pražimo 2-3 minute, da začimbe zadišijo.
  3. Sedaj dodamo čičeriko, paradižnik in kokosovo mleko. Premešamo in segrejemo do vretja. Nato zmanjšamo ogenj in kuhamo še 10 minut.
  4. Na koncu dodamo sol in poper po okusu. Namesto popra priporočam čili, ki se odlično poda k indijskim začimbam.
  5. Curry postrežemo s skodelico kuhanega riža in s krhljem limete, ki curry prijetno osveži.

Nasveti:

Če imate doma curry pasto vsekakor priporočam njeno uporabo. Pasto uporabite namesto začimb v prahu. Obstaja več vrst curry past, ki se jih dobi v bolje založenih trgovinah ali specializiranih azijskih trgovinah.

Poznamo več znamk kokosovega mleka, ki se med seboj razlikujejo po vsebnosti maščob. Priporočam polnomastno kokosovo mleko, ki da bogat okus in kremnost. Če pazimo na kalorije pa lahko uporabimo tudi nepolnomastnega.

Priporočam tudi dodatek limone ali limete, ki celotno jed lepo zaokrožita.

Curry-ji so lahko bolj redki ali gosti, odvisno kaj vam je ljubše.

Lahko jih jemo s prilogo ali brez. Poleg riža lahko uporabimo ploski kruh naan ali kuhan krompir.

Poskusi še hrustljavo čičeriko z dimljeno papriko in polnjene paprike s curryjem.

Dober tek!