Brezglutenski piškoti s čokolado

Brezglutenski piškoti s čokolado

Brezglutenski piškoti s čokolado so rahli in mehki na sredini ter hrustljavi ob straneh. Brezglutenska moka poskrbi za precej rahlo teksturo, ki je ne dobimo pri navadni moki.

Brezglutenski piškoti s čokolado

Brezglutenski piškoti s čokolado so bili pravi mali izziv, saj zna brezglutenska moka ponagajati pri čvrstosti in teksturi piškotnega testa. Okusi za piškote so različni, nekateri imajo radi mehke, nekateri hrustljave, ti piškoti vsekakor poskrbijo za oba pola. Bogato obdani s čokolado s sredico, ki se stopi v ustih ter s hrustljavimi koščki robov, navdušijo vse tvoje čute.

Recept je nastal v sodelovanju z Mercator Slovenija.

Količina: 15 piškotov / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 180 g brezglutenske moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ½ žličke sode bikarbone
  • ½ žličke pimenta
  • 120 g masla
  • 80 g belega sladkorja
  • 80 g rjavega sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 1 veliko jajce
  • ½ žličke vanilijevega ekstrakta
  • 40 g mletih mandljev
  • 180 g temne čokolade

Priprava:

  1. V večjo skledo presejemo 180 g  brezglutenske moke, ½ žličke pecilnega praška, ½ žličke sode bikarbone in ½ žličke pimenta. Premešamo in pustimo ob strani za kasneje.
  2. V drugo skledo dodamo 120 g masla sobne temperature, ½ žličke soli, 80 g belega in 80 g rjavega sladkorja. Skupaj stepamo 3-4 minute, da dobimo svetlo in kremasto maso.
  3. Nato dodamo jajce in ½ žličke vanilijevega ekstrakta ter dobro zmešamo, da se jajce v celoti poveže z masleno maso.
  4. Sedaj postopoma dodajamo moko. Mešamo lahko z mešalnikom ali z lopatko.
  5. Na koncu primešamo še mandljevo moko in 180 g na koščke drobljeno temno čokolado .
  6. Testo za piškote bo mehko in lepljivo, zato si pri oblikovanju piškotov pomagamo z večjo žlico ali z žlico za sladoled.
  7. Nažličkamo približno 50 g težke piškote, ki jih z vlažnimi rokami na hitro oblikujemo v kroglice.
  8. Oblikovane piškote odlagamo na manjši pladenj ali krožnik, ki ga postavimo v hladilnik za 30 minut. Ohlajeni piškoti bodo bolje obdržali obliko med peko.
  9. Medtem segrejemo pečico na 175 °C in obložimo pladenj s papirjem za peko.
  10. Na pladenj odložimo 5-7 piškotov, med njimi naj bo vsaj 2-3 cm razmaka, saj se med peko precej razširijo.
  11. Piškote pečemo 12-14 minut. Piškoti morajo imeti rjavi rob in še vedno mehko sredico.
  12. Pečene piškote pustimo odstati dobrih 5 minut preden jih prestavimo s pladnja na krožnik.

Nasveti:

Piškoti so najslajši sveže pečeni. Lahko jih shranimo v zaprto posodo , ki jo prestavimo v hladilnik, tako se bodo obdržali tudi 4 dni.

Nespečeno maso za piškote lahko shranimo tudi v zamrzovalniku za 14 dni.

Če želiš lahko rjavi sladkor v celoti nadomestimo z belim sladkorjem. Piškoti bodo imeli manj mehko sredico in bolj hrustljav rob.

Poskusi še krhke čokoladne piškote in čokoladne piškote s figami.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi