Domači šmorn – cesarski praženec
Šmorn je sicer zelo enostavna jed, a vseeno včasih ne izkoristimo potenciala, ki ga ima. Skrivnost je v snegu beljakov in pravem razmerju sestavin ter pripravi.
Sestavine za 3
- 3 jajca
- 300 g gladke bele moke
- 5 dl mleka
- 1 vanilijev sladkor
- 0,3 dl ruma
- maslo
- sladkor v prahu
Postopek
- jajca loči na beljak in rumenjak
- stepi beljak v čvrst sneg
- rumenjake zmešaj z mlekom, moko, rumom in vanilijevim sladkorjem
- nežno vmešaj sneg beljakov
- uporabi ponev, premaži jo z maslom in zmerno segrej
- vlij maso za šmorn, debelina naj bo približno 5 mm
- peci nekaj minut na eni strani – srednja temperatura
- obrni in peci še malce na drugi strani
- raztrgaj s kuhalnico na večje kose
- nežno obračaj dokler šmorn ni zlato rumen
- posuj s sladkorjem v prahu