Ajdov kruh z orehi

Ajdov kruh z orehi

Ajdov kruh z orehi je moj najljubši kruh. Zelo pogosto ga kupim v trgovini, občasno pa si ga spečem kar doma. Domač kruh je vedno dobrodošel in tole je odličen recept zanj.

Ajdov kruh z orehi

Ajdov kruh z orehi je pripravljen iz mešanice navadne bele moke (uporabimo kar tip 500) in ajdove moke. Ker ajdova moka nima lepka jo je potrebno mešati z drugimi mokami ali pa jo popariti. Recept je resnično preprost in dajmo se kar lotiti peke.

Sestavine za ajdov kruh z orehi:

  • 400 g bele moke (tip 500)
  • 200 g ajdove moke
  • 3,7 dl mlačne vode
  • zavojček suhega kvasa (7 g) ali 25 g svežega
  • zvrhana žlička soli
  • 150 g orehov

Priprava:

  1. V mlačni vodi raztopimo kvas. Dobro premešamo in počakamo pet minut, da se aktivira.
  2. Obe moki presejemo v skledo mešalnika. Dodamo sol.
  3. Kvasni nastavek prilijemo k moki in mešamo toliko časa, da se testo pričenja lepiti skupaj.
  4. Mešamo lahko z rokami ali električnim mešalnikom.
  5. Nato dodamo orehe in testo temeljito pregnetemo. Skupaj ga gnetemo 10 minut.
  6. Testo zdaj postavimo v pokrito skledo in pustimo vzhajati 30 – 60 minut pri sobni temperaturi. Vzhaja naj toliko časa, da se volumen testa podvoji.
  7. Vzhajano testo nekoliko pregnetemo na pomokani površini, potem pa oblikujemo štruco ali hleb. Testo oblikujemo tako, da ima čim bolj gladko površino. Tako se nam kruh ne bo razpokal med peko.
  8. V kolikor imamo vzhajalno košarico testo prestavimo vanjo, še prej pa jo pomokamo. Pokrijemo in pustimo vzhajati 15 – 30 minut.
  9. Pečico segrejemo na maksimum.
  10. Kruh tik pred peko zarežemo z britvico, tako dosežemo, da se bo kruh razpokal kontrolirano.
  11. Prestavimo v pečico in prvih 15 minut pečemo z dodatkom pare. To dosežemo tako, da v pečico dodamo skledo z vročo vodo ali vklopimo parno funkcijo na pečici.
  12. Potem pa odstranimo paro in pečemo še približno 30 minut.
  13. Kruh je pečen, pustimo, da se nekoliko ohladi in zarežemo.

Nasveti:

Vzhajalna košarica pomaga ohranjati obliko kruha po preoblikovanju. V kolikor je nimate si lahko pomagate s skledami ali pravokotnimi pekači.

Prvih petnajst minut peke kruh potrebuje paro, da dobimo bolj hrustljavo skorjico.

Za najboljši rezultat uporabimo kvalitetno moko in domače orehe.
[mks_separator style=”dotted” height=”1″]
Mogoče vam bosta všeč tudi pečen krompir v pečici in pizza krekerji.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi