Janeževi upognjenci so piškoti, ki jih je pogosto pekla moja stara mama. Kot otrok sem jih zelo rad namakal v mleko in jih seveda hitro pojedel preveč. Po več kot dvajsetih letih odkar sem jih nazadnje jedel, sem se končno lotil in jih spekel.

Janeževi upognjenci so preprosti piškoti, ki ne zahtevajo veliko sestavin. Tudi priprava ni pretirano zahtevna, malo prakse sicer potrebujemo, ampak ko boste dali drugo ali tretjo rundo v pečico vam garantiram, da boste že izmojstrili sistem. Piškoti se v ustih kar stopijo. Njami! Gremo pečt!

V sodelovanju z Lidlom Slovenija.

Janeževi upognjenci
Janeževi upognjenci

Količina: 12 kosov / Čas priprave: 80 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 4 jajca (50-70 g / jajce)
  • 220 g sladkorja
  • 170 g moke
  • žlička vanilijevega ekstrakta
  • janeževa semena

Postopek:

  1. Pri pripravi janeževih upognjencev je količina moke in sladkorja odvisna od teže jajc, ki jih uporabimo.
  2. V večjo skledo ubijemo 3 jajca in jih stehtamo.
  3. Teža treh jajc bo enaka teži moke, ki jo bomo potrebovali za pripravo testa. Pri meni so tehtala 170 g.
  4. V skledo dodamo še eno jajce in jih zopet stehtamo. Teža štirih jajc bo enaka teži sladkorja, ki ga bomo potrebovali za pripravo testa. Pri meni so tehtala 220 g.
  5. Jajca stepamo skupaj s sladkorjem in vanilijevim ekstraktom. Stepamo dobrih 5 minut, da postane masa svetla, zračna in kremasta.
  6. Nato dodamo presejano moko in dobro premešamo. Mešamo nežno, da masa ohrani svojo zračnost.
  7. Pečico segrejemo na 180 °C.
  8. Pekač premažemo z oljem ali maslom, saj za peko janeževih upognjencev ne uporabimo papirja za peko. Tekočo piškotno testo zajamemo z jedilno žlico in ga zlijemo na pekač. Pomagamo si z žličko.
  9. Testo bo med peko naraslo, zato med kepicami testa pustimo dovolj prostora.
  10. Kepice testa z žličko razvlečemo in sploščimo. Žličko vmes speremo s hladno vodo.
  11. Na testo potresemo poljubno količino janeževih semen in jih postavimo v ogreto pečico. Piškote pečemo 7-8 minut.
  12. Če robovi le na enem delu prehitro rjavijo, med peko obrnemo pladenj.
  13. Pečeni piškoti bodo imeli precej zapečen rob in rahlo porjavelo sredico. Med peko pripravimo kozarce, valje in kuhalnice, kamor bomo odložili še tople piškote.
  14. Pečene piškote z lopatko takoj poberemo s pladnja in jih položimo v kozarec, da dobijo svojo značilno upognjeno obliko.
  15. Piškoti so na začetku mehki vendar se zelo hitro strdijo, zato med zlaganjem pohitimo ali pokličemo par rok za pomoč.
  16. Piškote hranimo v zaprti posodi, da ohranijo hrustljavost.

Janeževi upognjenci

Nasvet:

Janeževi upognjenci znajo biti precej občutljivi za peko in, ker je vsaka pečica nekoliko drugačna vam svetujem, da začnete s peko, kot je napisano v receptu, potem pa preverite, če so morda preveč ali premalo zapečeni. Sam imam dve pečici in v eni se upognjenci lepo spečejo na srednji višini, v drugi pa jih moram peči v spodnji tretjini.

Poskusite tudi domače mlečne rezine in presni neapeljski sladoled (Planica).

Dober tek!

Tvoja ocena šteje