Hrustljavi profiteroli z jagodami
Hrustljavi profiteroli z jagodami so kot mini sladki sendviči. Ponudijo lahkoten sladek in hrustljav grižljaj, v katerem se skriva kup svežih jagod.
Hrustljavi profiteroli z jagodami so odlična sladica, ko se bližajo topli dnevi, saj lahko z njimi ustvarimo zelo kremne in lahke sladice, ki imajo bogat okus. V tem receptu se lahko dobro naučimo pripravo testa, nadev pa lahko prilagodimo lastnim željam. Profiterole lahko napolnimo z različnimi kuhanimi kremami, moussi in čokoladnimi ganaši. Meni so vedno najljubše kombinacije s sadjem, saj le ta poskrbi za prijetno svežino.
Recept je nastal v sodelovanju z Lidlom Slovenija.
Količina: 30-40 profiterolov / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za paljeno testo:
- 125 ml mleka
- 125 ml vode
- 120 g masla
- 15 g sladkorja
- ½ žličke soli
- 150 g moke
- 5 jajc velikosti M
Sestavine za hrustljavo plast:
- 75 g masla
- 90 g sladkorja
- 90 g moke
Sestavine za chantilly kremo:
- 500 ml sladke smetane
- 3 zavojčki vanilijevega sladkorja
Sestavine za jagodni nadev:
- 400 g svežih jagod
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- žlica limoninega soka
Priprava hrustljave plasti:
- V multipraktik dodamo na kocke narezano maslo, sladkor in moko. Mešamo toliko časa, da dobimo drobtinasto testo. Testo razvaljamo na 2 mm debeline med dvema listoma papirja za peko.
- Razvaljano testo prestavimo v hladilnik za 30 minut.
Priprava paljenega testa in sestavljanje profiterolov:
- Pečico segrejemo na 200 °C in pokrijemo pekač s papirjem za peko.
- Pripravimo vrečko za brizganje z okroglim nastavkom širine 1 cm.
- V srednjem loncu skupaj zavremo vodo, mleko, sladkor in na kocke narezano maslo.
- Lonec odstavimo z ognja in dodamo presejano moko ter sol. Premešamo do gladke paste.
- Lonec vrnemo na nizek ogenj in kuhamo testo približno 3-5 minut. Med kuhanjem testo neprestano mešamo in ga odstavimo, ko začne odstopati od stranic posode.
- Kuhano testo prestavimo v mešalno skledo in ga pustimo hladiti 2-3 minuti.
- K testu postopoma primešamo razžvrkljana jajca.
- Paljeno testo prestavimo v vrečko za brizganje.
- Na pekač nabrizgamo kepice s premerom 2-3 cm. Brizgamo jih 3 cm narazen.
- Sedaj izrežemo 2-3 cm velike kroge iz ohlajenega hrustljavega testa in jih položimo na vrhove nabrizganih profiterolov.
- Pri peki profiterolov je pomembna vlaga, zato pazimo, da med peko ne odpiramo pečice. Pekač s profiteroli postavimo v ogreto pečico in jih prvih 15 minut pečemo pri 200 °C. Nato znižamo temperaturo na 180 °C in jih pečemo še 5-6 minut.
- Pečene profiterole vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo.
- Medtem narežemo sveže jagode in jih zmešamo z vanilijevim sladkorjem in limoninim sokom.
- Sladko smetano sladkamo z vanilijevim sladkorjem in jo stepemo do čvrstih vrhov.
- Hladne profiterole prerežemo na pol. Spodnjo polovico napolnimo s svežimi jagodami, čez nabrizgamo sladko smetano, ki jo pokrijemo z drugo polovico profiterola.
- Postrežemo jih takoj saj so sveži najbolj okusni. Hranimo jih lahko v zaprti posodi in na hladnem do 2 dni.
Nasveti:
Profiterole lahko napolnimo s različnimi čokoladnimi ganaši, moussi ali slaščičarsko kremo.
Enak recept za paljeno testo lahko uporabimo za pripravo eklerjev.
Poskusi še medene princeske in lahko čokoladno torto.
Dober tek!