Hrustljavi profiteroli z jagodami

Hrustljavi profiteroli z jagodami

Hrustljavi profiteroli z jagodami so kot mini sladki sendviči. Ponudijo lahkoten sladek in hrustljav grižljaj, v katerem se skriva kup svežih jagod.

Hrustljavi profiteroli z jagodami

Hrustljavi profiteroli z jagodami so odlična sladica, ko se bližajo topli dnevi, saj lahko z njimi ustvarimo zelo kremne in lahke sladice, ki imajo bogat okus. V tem receptu se lahko dobro naučimo pripravo testa, nadev pa lahko prilagodimo lastnim željam. Profiterole lahko napolnimo z različnimi kuhanimi kremami, moussi in čokoladnimi ganaši. Meni so vedno najljubše kombinacije s sadjem, saj le ta poskrbi za prijetno svežino.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidlom Slovenija.

Količina: 30-40 profiterolov / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za paljeno testo:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml vode
  • 120 g masla
  • 15 g sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 150 g moke
  • 5 jajc velikosti M

Sestavine za hrustljavo plast:

  • 75 g masla
  • 90 g sladkorja
  • 90 g moke

Sestavine za chantilly kremo:

  • 500 ml sladke smetane
  • 3 zavojčki vanilijevega sladkorja

Sestavine za jagodni nadev:

  • 400 g svežih jagod
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • žlica limoninega soka

Priprava hrustljave plasti:

  1. V multipraktik dodamo na kocke narezano maslo, sladkor in moko. Mešamo toliko časa, da dobimo drobtinasto testo. Testo razvaljamo na 2 mm debeline med dvema listoma papirja za peko.
  2. Razvaljano testo prestavimo v hladilnik za 30 minut.

Priprava paljenega testa in sestavljanje profiterolov:

  1. Pečico segrejemo na 200 °C in pokrijemo pekač s papirjem za peko.
  2. Pripravimo vrečko za brizganje z okroglim nastavkom širine 1 cm.
  3. V srednjem loncu skupaj zavremo vodo, mleko, sladkor in na kocke narezano maslo.
  4. Lonec odstavimo z ognja in dodamo presejano moko ter sol. Premešamo do gladke paste.
  5. Lonec vrnemo na nizek ogenj in kuhamo testo približno 3-5 minut. Med kuhanjem testo neprestano mešamo in ga odstavimo, ko začne odstopati od stranic posode.
  6. Kuhano testo prestavimo v mešalno skledo in ga pustimo hladiti 2-3 minuti.
  7. K testu postopoma primešamo razžvrkljana jajca.
  8. Paljeno testo prestavimo v vrečko za brizganje.
  9. Na pekač nabrizgamo kepice s premerom 2-3 cm. Brizgamo jih 3 cm narazen.
  10. Sedaj izrežemo 2-3 cm velike kroge iz ohlajenega hrustljavega testa in jih položimo na vrhove nabrizganih profiterolov.
  11. Pri peki profiterolov je pomembna vlaga, zato pazimo, da med peko ne odpiramo pečice. Pekač s profiteroli postavimo v ogreto pečico in jih prvih 15 minut pečemo pri 200 °C. Nato znižamo temperaturo na 180 °C in jih pečemo še 5-6 minut.
  12. Pečene profiterole vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo.
  13. Medtem narežemo sveže jagode in jih zmešamo z vanilijevim sladkorjem in limoninim sokom.
  14. Sladko smetano sladkamo z vanilijevim sladkorjem in jo stepemo do čvrstih vrhov.
  15. Hladne profiterole prerežemo na pol. Spodnjo polovico napolnimo s svežimi jagodami, čez nabrizgamo sladko smetano, ki jo pokrijemo z drugo polovico profiterola.
  16. Postrežemo jih takoj saj so sveži najbolj okusni. Hranimo jih lahko v zaprti posodi in na hladnem do 2 dni.
Hrustljavi profiteroli z jagodami
Hrustljavi profiteroli z jagodami

Nasveti:

Profiterole lahko napolnimo s različnimi čokoladnimi ganaši, moussi ali slaščičarsko kremo.

Enak recept za paljeno testo lahko uporabimo za pripravo eklerjev.

Poskusi še medene princeske in lahko čokoladno torto.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi