Hrustljavi profiteroli z jagodami so kot mini sladki sendviči. Ponudijo lahkoten sladek in hrustljav grižljaj, v katerem se skriva kup svežih jagod.

Hrustljavi profiteroli z jagodami so odlična sladica, ko se bližajo topli dnevi, saj lahko z njimi ustvarimo zelo kremne in lahke sladice, ki imajo bogat okus. V tem receptu se lahko dobro naučimo pripravo testa, nadev pa lahko prilagodimo lastnim željam. Profiterole lahko napolnimo z različnimi kuhanimi kremami, moussi in čokoladnimi ganaši. Meni so vedno najljubše kombinacije s sadjem, saj le ta poskrbi za prijetno svežino.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidlom Slovenija.

Količina: 30-40 profiterolov / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za paljeno testo:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml vode
  • 120 g masla
  • 15 g sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 150 g moke
  • 5 jajc velikosti M

Sestavine za hrustljavo plast:

  • 75 g masla
  • 90 g sladkorja
  • 90 g moke

Sestavine za chantilly kremo:

  • 500 ml sladke smetane
  • 3 zavojčki vanilijevega sladkorja

Sestavine za jagodni nadev:

  • 400 g svežih jagod
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • žlica limoninega soka

 

Priprava hrustljave plasti:

  1. V multipraktik dodamo na kocke narezano maslo, sladkor in moko. Mešamo toliko časa, da dobimo drobtinasto testo. Testo razvaljamo na 2 mm debeline med dvema listoma papirja za peko.
  2. Razvaljano testo prestavimo v hladilnik za 30 minut.

Priprava paljenega testa in sestavljanje profiterolov:

  1. Pečico segrejemo na 200 °C in pokrijemo pekač s papirjem za peko.
  2. Pripravimo vrečko za brizganje z okroglim nastavkom širine 1 cm.
  3. V srednjem loncu skupaj zavremo vodo, mleko, sladkor in na kocke narezano maslo.
  4. Lonec odstavimo z ognja in dodamo presejano moko ter sol. Premešamo do gladke paste.
  5. Lonec vrnemo na nizek ogenj in kuhamo testo približno 3-5 minut. Med kuhanjem testo neprestano mešamo in ga odstavimo, ko začne odstopati od stranic posode.
  6. Kuhano testo prestavimo v mešalno skledo in ga pustimo hladiti 2-3 minuti.
  7. K testu postopoma primešamo razžvrkljana jajca.
  8. Paljeno testo prestavimo v vrečko za brizganje.
  9. Na pekač nabrizgamo kepice s premerom 2-3 cm. Brizgamo jih 3 cm narazen.
  10. Sedaj izrežemo 2-3 cm velike kroge iz ohlajenega hrustljavega testa in jih položimo na vrhove nabrizganih profiterolov.
  11. Pri peki profiterolov je pomembna vlaga, zato pazimo, da med peko ne odpiramo pečice. Pekač s profiteroli postavimo v ogreto pečico in jih prvih 15 minut pečemo pri 200 °C. Nato znižamo temperaturo na 180 °C in jih pečemo še 5-6 minut.
  12. Pečene profiterole vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo.
  13. Medtem narežemo sveže jagode in jih zmešamo z vanilijevim sladkorjem in limoninim sokom.
  14. Sladko smetano sladkamo z vanilijevim sladkorjem in jo stepemo do čvrstih vrhov.
  15. Hladne profiterole prerežemo na pol. Spodnjo polovico napolnimo s svežimi jagodami, čez nabrizgamo sladko smetano, ki jo pokrijemo z drugo polovico profiterola.
  16. Postrežemo jih takoj saj so sveži najbolj okusni. Hranimo jih lahko v zaprti posodi in na hladnem do 2 dni.

Hrustljavi profiteroli z jagodami

Hrustljavi profiteroli z jagodami

Nasveti:

Profiterole lahko napolnimo s različnimi čokoladnimi ganaši, moussi ali slaščičarsko kremo.

Enak recept za paljeno testo lahko uporabimo za pripravo eklerjev.

Poskusi še medene princeske in lahko čokoladno torto.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje