Sacher makroni
Sacher makroni že z imenom napovedujejo okuse, ki jih vsebujejo. Krhki čokoladni piškoti so napolnjeni s čokoladnim ganašem in marelično marmelado. Imajo čudovito hrustljavo skorjico in mehko sredico, ki se v ustih prijetno raztopi skupaj s čokoladno-sadnim nadevom.
Sacher makroni so francoska sladica, ki nam s svojo pripravo lahko povzroča nekaj začetnih težav. Vendar brez skrbi, vaja dela mojstra tako, da ne obupati, če v prvo ne uspejo. Če pa ste spretni peki makronov, pa vzemite recept kot dodaten okus v vaši kolekciji.
Količina: 20 makronov / Čas priprave: 2 uri + čas čakanja / Zahtevnost: 4 od 5
Sestavine za testo:
- 250 g mletih mandljev (oluščenih in presejanih)
- 8 beljakov
- 250 g mletega sladkorja
- 50 g temnega kakava v prahu
- 250 g finega kristalnega sladkorja
Sestavine za čokoladni nadev:
- 140 g temne čokolade (65 % kakava ali več)
- 140 ml sladke smetane
- 50 g marelične marmelade
Priprava makronov:
- Mlete mandlje, sladkor v prahu in temen kakav presejemo skupaj v posodo.
- K mandljem dodamo 4 beljake in dobro premešamo, da dobimo pasto.
- Preostale 4 beljake vlijemo v stekleno skledo skupaj s kristalnim sladkorjem. Premešamo in postavimo nad lonec z vrelo vodo (vodna kopel).
- Beljake in sladkor mešamo z metlico ter ju segrevamo do temperature 60-65 °C oziroma toliko časa, da se sladkor v celoti raztopi.
- Odstavimo z vodne kopeli, prelijemo v skledo mešalnika in stepamo do čvrstih vrhov ter da se temperatura meringe spusti na sobno temperaturo.
- Meringo s spatulo primešamo k mandljevi pasti. Maso večkrat premešamo, da dobimo gosto vendar tekočo maso, ki neprekinjeno pada s spatule.
- Maso prestavimo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom 8-10 mm.
- Na silikonsko podlago (ali peki papir) nabrizgamo enakomerno velike makrone, vmes pustimo dovolj prostora, da se slučajno ne sprimejo.
- Pladenj potrkamo ob površino, da se masa malo razleze in da popokajo zračni mehurčki.
- Če se nekateri mehurčki obdržijo jih z zobotrebcem popokamo.
- Makrone pustimo stati na sobni temperaturi 30 minut, da se rahlo posušijo. ko ob dotiku niso lepljivi jih postavimo v pečico.
- Pečemo jih 20 – 25 minut pri 150 °C.
- Pečene makrone vzamemo iz pečice in jih pustimo na pladnju da se ohladijo.
Priprava čokoladnega nadeva:
- Čokolado nadrobimo v stekleno ali kovinsko posodo.
- Smetano segrejemo skoraj do vretja in jo prelijemo čez koščke čokolade.
- Pustimo stati nekaj minut, da se čokolada stopi, nato premešamo do gladke teksture.
- Nadev ohladimo in ga prestavimo v dresirno vrečko.
Sestavljanje Sacher makronov:
- Za vsak makron najdemo drugo polovico.
- Na eno polovico v krogu nabrizgamo čokoladni nadev
- Nato z žličko ali dresirno vrečko na sredino dodamo še malo marelične marmelade
- Stisnemo skupaj in zagrizemo.
Nasveti:
Makroni so najboljši 2-3 dan, saj se prijetno zmehčajo .
Dober tek!