Špinačna pita s kremnim sirom in timijanom

Špinačna pita s kremnim sirom in timijanom

Špinačna pita s kremnim sirom in timijanom ima sočen nadev in čudovito masleno hrustljavo skorjico. V pitinem nadevu je tudi koruza, ki je zaradi nežne sladkobe odličen par s špinačo. Namesto jajca so dodami mleti indijski oreščki, ki nadev rahlo zgostijo in dodajo prijeten oreškast okus.

Špinačna pita s kremnim sirom in timijanom

Špinačna pita s kremnim sirom se pripravi precej enostavno. Veliko nam odtehta kupljeno listnato testo, ki doda prijeten maslen priokus ter mehko a hkrati hrustljavo teksturo. Za nadev potrebujemo le en lonec ali ponev in nam tudi ne vzame veliko časa.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 80 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • en zavoj listnatega testa (okoli 300 g)
  • dve žlici olivnega olja
  • ena čebula
  • strok česna
  • 300 g zamrznjene špinače
  • 200 g koruze (odcejene iz konzerve)
  • 2 žlički posušenega timijana
  • sol in beli poper po okusu
  • 200 g kremnega sira
  • 100 g indijskih oreščkov
  • 50 g ribanega sira
  • 1 jajce

Priprava:

  1. Pripravimo pravokoten pekač za pito (35 x 11 cm) ali okrogel pekač za pito (20 cm).
  2. Testo malo razvaljamo na rahlo pomokani površini in ga položimov pekač. Višek testa odrežemo in ga prihranimo za kasneje. Obložen pekač in preostanek testa postavimo v hladilnik.
  3. V večji ponvi ali loncu segrejemo olje in na njem popražimo sesekljano čebulo. Ko čebula pridobi zlato rumeno barvo dodamo sesekljan česen in ga pražimo 2 minuti.
  4. K čebuli dodamo odtaljeno špinačo in jo kuhamo toliko časa, da spusti odvečno tekočino.
  5. Dodamo koruzo in začinimo s timijanom, soljo in poprom. Premešamo in kuhamo slabih 5 minut.
  6. Odstavimo in primešamo kremni sir.
  7. V manjši ponvi na suho popražimo indijske oreščke nato jih zmeljemo v multipraktiku.
  8. Oreščke primešamo k špinačnem nadevu. Poskusimo in po okusu dodatno začinimo s soljo in poprom.
  9. Pečico segrejemo na 180 °C.
  10. Pitin pekač vzamemo iz hladilnika in ga napolnimo z nadevom. Če uporabljamo pravokotni pekač nadev v celoti pokrijemo s preostalim testom in robove dobro stisnemo skupaj. Če uporabljamo okrogel pekač nam je ostalo manj testa, tako da lahko čaz nadev naredimo mrežo ali pa ga natrgamo na manjše koščke, ki jih posujemo po nadevu.
  11. Pokrito pito premažemo z razžvrkljanim jajcem in čez posujemo nariban sir.
  12. Pito pečemo peci 45 – 50 minut.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi