Ovseni krekerji s sončničnimi semeni

Ovseni krekerji s sončničnimi semeni

Ovseni krekerji s sončničnimi semeni so fantastičen prigrizek, ki si ga lahko pripravimo sami doma. Ob njih ne rabimo imeti slabe vesti, saj so narejeni le iz ovsenih kosmičev, sončničnih semen in vode.

Ovseni krekerji s sončničnimi semeni

Ovseni krekerji s sončničnimi semeni so hrustljavi, aromatični in prijetno slani. Pripravimo jih hitro in brez dolgega seznama sestavin. So resnično zdrav prigrizek, ki ga lahko vključimo v skoraj vsak obrok. Odlični so z različnimi namazi, kot samostojna malica za na pot ali kot priloga poleg kremnih juh.

Količina: 30-40 krekerjev / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 200 g ovsene moke
  • 80 g sončničnih semen
  • 20 g sezamovih semen
  • 1 žlička soli
  • ½ žličke belega popra
  • 1 žlica suhega drobnjaka
  • 1 žlička bazilike
  • 100-150 ml vode

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 220° C in na tanko premažemo pekač z oljem.
  2. Če nimamo ovsene moke jo lahko pripravimo sami. V multipraktik stresemo ovsene kosmiče in jih zmeljemo do fine moke. Enako storimo s sončničnimi in sezamovimi semeni.
  3. Ovseno moko in zmleta semena pretresemo v večjo mešalno skledo.
  4. Dodamo sol, beli poper, drobnjak in baziliko. Vse skupaj premešamo.
  5. Sedaj prilijemo 100 ml vode in z rokami pregnetemo. Dobiti moramo testo, ki se lepo drži skupaj ampak ni lepljivo. Če je testo premokro dodamo še malo moke. Če se nam testo drobi postopoma dodajamo vodo, dokler se testo ne poveže.
  6. Ko imamo enotno kepo testa, ki jo lahko med prsti gnetemo in zgladimo, jo razpolovimo ter oblikujemo v dva ploščata kroga.
  7. Delovno površino pomokamo z ovseno moko in na njej razvaljamo eno polovico testa.
  8. Testo razvaljamo na 3 mm debeline in s piškotnim izsekovalcem izrežemo okrogle krekerje. Če nimamo nobenega modela jih lahko izrežemo s kozarcem ali pa jih narežemo kar na kvadrate. Pazimo le, da so vsi krekerji približno enake debeline in velikosti.
  9. Krekerje razporedimo po naoljenem pekaču in jih prestavimo v ogreto pečico.
  10. Krekerje pečemo 10-15 minut. Dolžina peke lahko variira glede na pečico in velikost krekerjev. Priporočam, da začnete po 10 minutah spremljati dno in rob krekerjev, da se vam ne bodo preveč zapekli.
  11. Pečene krekerje rahlo ohladimo preden jih prestavimo s pekača.
  12. Privoščimo si jih lahko kot prigrizek poleg juh, omak ali kar tako.
Ovseni krekerji s sončničnimi semeni

Nasveti:

Ovseno moko lahko kupimo v večjih trgovinah na oddelkih z zdravo prehrano ali pa jo pripravimo kar sami iz mletih ovsenih kosmičev.

Ovsena moka je večinoma brezglutenska, vseeno moramo paziti da vzamemo ovsene kosmiče, ki so certificirano brez glutena.

Krekerje lahko različno začinimo. Recimo z rožmarinom, timijanom, peteršiljem, sušenimi paradižniki, s česnom v prahu,..

Krekerje hranimo v zaprti posodi.

Poskusi še chia čips in pizza krekerje.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi