Družinska jagodna pita

Družinska jagodna pita

Družinska jagodna pita ima čudovito hrustljavo skorjo iz koruzne moke, ki poskrbi za prijeten okus in drobljivo teksturo. Sladko-kisel nadev je bogat z jagodami in kljub veliki količini ga je ravno prav, da z njim pomažemo vse slastne drobtinice.

Družinska jagodna pita

Družinska jagodna pita ni zahtevna za pripraviti, a vseeno vzame nekaj našega časa preden se z njo lahko posladkamo. Koruzno testo ima bolj poln okus in bolj drobljivo teksturo kot testo z navadno belo moko. Poleg tega je še brez glutena, kar je tudi odlično.

Ker je pita res velika gre vanjo veliko nadeva. Sam obožujem jagode in z njimi res nisem šparal. Če želite, jih lahko zmanjšate za 200-250 g brez, da bi trpel okus poleg tega bo nadev še lepše marmoriran.

Količina: 12 kosov / Čas priprave: 130 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 483 kcal
Beljakovine10 g
Ogljikovi hidrati47 g
Maščobe29 g

Sestavine za krhko koruzno testo:

  • 300 g koruzne moke
  • 200 g hladnega masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • ¼ žličke soli

Sestavine za nadev :

  • 800 g zamrznjenih jagod
  • 3 žlice sladkorja
  • 500 g mascarpone sira
  • 500 g skyra (ali pasirane skute)
  • 1 jajce
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • Limonina lupinica ½ limone

Priprava krhkega koruznega testa:

  1. V multipraktik stresemo 300 g koruzne moke, 200 g hladnega masla narezanega na kocke, 100 g sladkorja, 1 jajce, 1 žličko vanilijevega ekstrakta in ¼ žličke soli.
  2. Vse skupaj mešamo toliko časa, da nastane drobtinasto testo.
  3. Testo prestavimo v večjo skledo, kjer ga malo pretlačimo z rokami, da se sprime skupaj.
  4. Nato ga oblikujemo v ploščat krog ter ga zavijemo v folijo za živila.
  5. Testo prestavimo v hladilnik za 15 minut in vmes segrejemo pečico na 180 °C.
  6. Ohlajeno testo prestavimo v namaščeno ognjevarno ponev ali pekač s premerom 30 cm. Ponev ali pekač morata imeti vsaj 5 cm visok rob.
  7. Testo z rokami potiskamo ob dno in proti robu pekača ter oblikujemo visok rob. Pri oblikovanju pite si lahko pomagamo z valjčkom, da bo testo čim bolj enakomerno razvaljano.
  8. Razvaljano testo prepikamo z vilicami in ga prestavimo v ogreto pečico.
  9. Testo pečemo 10 minut. V tem času dobi malo skorjice, da se kasneje sočni nadev manj vpije v testo.
  10. Pečeno testo pustimo odstati 5 minut preden dodamo nadev.

Priprava nadeva in sestavljanje pite:

  1. V lonec stresemo 800 g zamrznjenih jagod, 3 žlice sladkorja in premešamo.
  2. Jagode kuhamo na nižjem srednjem ognju 30 minut, vmes jih nekajkrat premešamo. Če preveč brbotajo, zmanjšamo ogenj.
  3. Dovolj pokuhane jagode bodo izgubile obliko in se zgostile v gost pire.
  4. Kuhane jagode odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo.
  5. V večjo mešalno skledo dodamo 500 g mascarponeja in 500 g skyra. Premešamo do gladke teksture.
  6. Nato dodamo 1 razžvrkljano jajce, 50 g sladkorja v prahu, 1 žličko vanilijevega ekstrakta in limonino lupinico polovice limone.
  7. Vse skupaj dobro premešamo z lopatko ali metlico, da dobimo gladko in enotno kremo.
  8. Sedaj, ko imamo vse komponente pripravljene zložimo pito.
  9. Pečeno testo nadevamo z mascarponejevo kremo in nato čez zložimo ohlajene pokuhane jagode. Nadev rahlo premešamo z nožem ali palčko, da ustvarimo malo marmoriranega videza.
  10. Pito prestavimo nazaj v ogreto pečico na 180 °C. Pečemo jo na sredini in brez ventilacije kar 60 minut. Če opazimo, da robovi pite prehitro rjavijo, prestavimo pito na nižji nivo in jih po potrebi pokrijemo z alu folijo.
  11. Ko bomo vzeli pito iz pečice bo nadev na sredini še vedno rahlo tekoč, vendar se bo med hlajenjem strdil. Pito pustimo odstati na sobni temperaturi vsaj 30 preden jo razrežemo.
Družinska jagodna pita

Nasveti:

Pito lahko pripravimo v večih korakih. Testo in jagode lahko pripravimo dan prej, da zmanjšamo delo v enem kosu.

Namesto pokuhanih jagod lahko uporabimo jagodni džem. Nato prilagodimo količino sladkorja v nadevu.

Koruzno krhko testo je precej drobljivo in, če se nam nikakor noče sprijeti lahko dodamo med mešanjem nekaj žlic hladne vode. Namesto koruzne moke lahko uporabimo tudi navadno belo ali polnozrnato moko.

Namesto skyra lahko uporabimo pasirano skuto ali ricotto.

Družinska jagodna pita v hladilniku zdrži tri dni.

Poskusi še obrnjeno pito z mascarponejem in presno špinačno lazanjo.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi