Piščanec v hitri curry omaki je izjemno okusna jed, ki jo pripravimo v manj kot pol ure. Kremna omaka s curryjem obda vsak košček sočnega piščanca, tako je vsak grižljaj slasten kot hudič. Skupaj z basmati rižem je odličen obrok, ki ga pripravimo hitro in enostavno.

Piščanec v hitri curry omaki je hitra rešitev za okusno kosilo ali večerjo. In za tiste dni, ko si zaželimo jed, ki nas objame in pocrklja. Curry ima čudovito aromo, ki se super poda poleg piščančjega mesa. Za bolj eksotično curry omako lahko uporabimo tudi kokosovo mleko. Tako pripravljen piščanec lahko postrežemo tudi s popečenimi pita kruhki, ki bodo v celoti pomazali kremno omako.

Pripravljeno v sodelovanju z Riess Slovenija.

Piščanec v hitri curry omaki
Piščanec v hitri curry omaki

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 25 minut  / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 200 g basmati riž
  • 1 žlička soli
  • 1 lovorjev list
  • 600 g piščančjih prsi
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke popra
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica naribanega svežega ingverja
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 2 žlici curryja v prahu
  • ½ žličke kajenskega popra
  • 200 ml smetane za kuhanje

Priprava:

  1. V lonec vlijemo 500 ml vode, dodamo 200 g opranega basmati riža, 1 žličko soli in lovorjev list.
  2. Lonec pokrijemo, zavremo in nadaljujemo kuhanje na nizkem ognju še 10 minut.
  3. Nato odstavimo lonec z ognja in ga pustimo pokritega še 5 minut. Skuhan riž pred postrežbo zrahljamo z vilicami.
  4. Piščančja prsa narežemo na malo večje koščke in jih začinimo s ½ žličke soli in ½ žličke popra.
  5. V večji ponvi segrejemo dve žlici olivnega olja in na njem prepražimo piščančja prsa.
  6. Prsa pražimo približno 10 minut, oziroma toliko časa da se vsi kosi popečejo z vseh strani.
  7. Pečeni piščanec prestavimo v skledo in se lotimo priprave omake.
  8. V ponvi zopet segrejemo žlico olivnega olja ter dodamo nariban česen in ingver.
  9. Dodamo še žlico paradižnikovega koncentrata, 2 žlici curryja v prahu in ½ žličke kajenskega popra.
  10. Vse skupaj premešamo in pražimo le toliko časa, da zadišijo začimbe.
  11. Nato prilijemo 200 ml smetane za kuhanje, premešamo in zavremo.
  12. Sedaj vrnemo piščanec v ponev in ga na zmernem ognju kuhamo še 3-5 minut, da se segreje.
  13. Piščanca v curry omaki postrežemo skupaj z basmati rižem.

Nasveti:

Namesto smetane za kuhanje lahko uporabimo kokosovo mleko (200-300 ml). Kokosovo mleko doda prijetno aromo in nežno sladkobo, ki se zelo dobro ujame s curryjem.

Curry v prahu je suha mešanica mletih začimb kot so koriander, kurkuma in rdeča paprika.

Curry pasta je mešanica suhih začimb in mokrih sestavin (česen, ingver, olje, …).

Namesto curryja v prahu lahko uporabimo curryjevo pasto. Vendar moramo biti pazljivi pri količini, saj so paste bolj aromatične. Imajo več okusa in so tudi bolj pikantne. Če izberemo curry pasto ponavadi ne dodajamo novih začimb, saj je njihova mešanica začimb precej kompleksna.

Poskusi še zeleni basmati riž in špinačno lazanjo.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje