Polnjena pogača je fantastična jed, ki nas po izgledu spomni na bogato obloženo pico. Obogateno testo ima hrustljavo skorjo in mehko sredico, kjer je skrit božanski nadev z zelenjavo, sirom in pikantno mešanico začimb.

Polnjena pogača je jed ob kateri pridejo na svoj račun vsi ljubitelji bolj obloženih pic. Testo je ima izredno puhasto in mehko sredico medtem, ko so zunanji robovi hrustljavo zapečeni. Bogat nadev s šparglji in papriko je ravno prav sočen in odlično začinjen z domačo hariso. Pri siru si lahko privoščimo vse možne kombinacije vendar feta doda fino svežino in slanost. Poskusite jo, ne bo vam žal.

V sodelovanju z začimbami Maestro.

Polnjena pogača
Polnjena pogača

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo)
Energetska vrednost  720 kcal
Beljakovine 29 g
Ogljikovi hidrati 81 g
Maščobe 30 g

 

Sestavine za testo:

  • 200-220 ml mlačnega mleka
  • 1 žlica sladkorja
  • 7 g suhega kvasa
  • 350 g moke
  • 6 g soli
  • 1 jajce
  • 25 ml olivnega olja

Sestavine za nadev:

  • 1 žlička koriandrovih semen
  • ½ žličke semen kumine
  • 1 ½ žličke dimljene paprike
  • ¼-½ žličke čilija ali kajenskega popra
  • ½ žličke česna
  • 1 žlička suhega paradižnika
  • 1 ½ žličke suhe bazilike
  • ¼ žličke soli
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlica olivnega olja
  • 200 g špargljev
  • 2 rdeči papriki
  • 150 g ribane mocarele
  • 150 g feta
  • 1 jajce

Priprava testa:

  1. V skodelico vlijemo 200 ml mlačnega mleka, dodamo 1 žlico sladkorja in 7 g suhega kvasa. Premešamo in pustimo stati nekaj minut.
  2. V mešalno skledo stresemo 350 g moke in 6 g soli. Premešamo.
  3. Nato k moki dodamo 1 jajce in 25 ml olivnega olja.
  4. Sedaj dodamo še kvasec in pričnemo z mešanjem testa.
  5. Testo gnetemo s kljukastim nastavkom pri zmerni hitrosti približno 5 minut.
  6. Pregneteno testo prestavimo v naoljeno skledo, ga pokrijemo ter pustimo vzhajati slabo uro oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.

Priprava nadeva:

  1. V vročo ponev dodamo 1 žličko koriandrovih semen in ½ žličke semen kumine.
  2. Začimbe pražimo približno 30 sekund, oziroma toliko časa, da zadišijo. Nato jih prestavimo v terilnik in jih zmeljemo.
  3. Kumino in koriander prestavimo v skodelico ter dodamo 11/2 žličke dimljene paprike, ¼ žličke čilija, ½ žličke česna, 1 žličko suhih paradižnikov, 1 ½ žličke suhe bazilike, ¼ žličke soli, 2 žlici paradižnikovega koncentrata in 1 žlico olivnega olja. Vse skupaj zmešamo v aromatično pasto.
  4. Sedaj narežemo šparglje in rdečo papriko na manjše koščke ter jih prestavimo v skledo.
  5. K zelenjavi dodamo naribano mocarelo, nadrobljen feta sir in začinjeno pasto. Vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine med seboj povežejo.
  6. Nato nadev razdelimo na tretjine. Dve tretjini nadeva bomo dali med dve plasti testa, preostali nadev bomo potresli po vrhu pogače.

Priprava pogače:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in obložimo pekač s papirjem za peko.
  2. Vzhajano testo na rahlo pomokani površini razvlečemo z rokami v obliki kroga. Razvlečeno testo naj bo debelo vsaj 5 mm.
  3. Sedaj na sredino testa položimo 2/3 nadeva, ki ga rahlo sploščimo a ga ne razmažemo do roba.
  4. Nato nadev z vseh strani zapremo s testom. Vse šive tesno stisnemo s prsti, da se nam testo med peko ne odpre.
  5. Pogačo prestavimo na pripravljen pekač in jo nato z rokami nežno sploščimo, da se nadev enakomerno razporedi.
  6. Pogačo premažemo z razžvrkljanim jajcem in površino prekrijemo s preostalo tretjino nadeva.
  7. Pogačo postavimo v ogreto pečico, na sredino in jo pečemo 35-40 minut.

Polnjena pogača

Polnjena pogača

Polnjena pogača

Nasveti:

Testo za pogačo mora biti precej mehko in dobro hidrirano. Količina mleka variira pri različnih mokah.

Pogačo lahko pečemo tudi v večji ognjevarni ponvi. V tem primeru lahko pogačo zložimo kar v njej.

Pri nadevu lahko poizkušamo vse možne kombinacije zelenjave, sira, mesnin in začimb.

Harisa pasta izvira iz Tunizije in je pripravljena iz rdečih pečenih paprik, čilija, mešanice suhih začimb in olja. Je izjemno aromatična in se poda skoraj k vsaki jedi, še posebno če imate radi malo bolj pekočo hrano. V domačih in specializiranih trgovinah se jo da dobiti v prahu ali v pasti.

Poskusi še presni burger in menemen.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje