Čokoladna torta s čilijem in cimetom

Čokoladna torta s čilijem in cimetom

Čokoladna torta s čilijem in cimetom. Se kar lepo sliši, kajne? Temna čokolada in ravno prava količina vročine, za katero v tem receptu poskrbijo Bird’s eye čiliji in kajenski poper. Pikanten grižljaj lepo pospremi sočen čokoladni biskvit, za dodatno aromo pa poskrbi cimetova krema. Njami.

Čokoladna torta s čilijem in cimetom

Recept sem pripravil po tem, ko sem prejel klic iz Oddaje Dobro jutro, kjer so me prosili, če bi lahko pripravil jed s čilijem. Seveda sem najprej pomislil na vse drugo, kot torto. Vroča čokolada s čilijem je top, praline, mogoče truffleji? Ampak kaj bi bil res pravi izziv? Tisto kar pritegne pozornost in ne dela kompromisov pri okusih … Torta, kajpak! Čokolada in čili gresta z roko v roki in tako je po parih poskusil nastal ta recept, ki res dobro uravnoteži vse deležnike.

V kolikor nimate Bird’s Eye čilija ni problema. Le zamenjajte ga z drugim, bolj pekočim čilijem. Sveže čilije namreč infuziramo v smetano, da dobimo aromo in tudi nekaj vročine, ki pride bolj proti koncu grižljaja. Za glavno pikantnost pa tukaj poskrbi kajenski poper.

Količina: 10-12 kosov / Čas priprave: 2 uri + čas ohlajanja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za čokoladni biskvit:

  • 255 ml polnomastnega mleka
  • 1 ½ žlice kisa
  • 225 ml črne kave, sobne temperature
  • 195 g sladkorja
  • 2 jajci L
  • 120 ml olja
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • 210 g moke
  • 75 g temnega kakava
  • ¾  žličke soli
  • ¾  žličke pecilnega praška
  • ¾  žličke sode bikarbone

Sestavine za čokoladni ganaš s čilijem:

  • 220 ml sladke smetane
  • 3 birds eye čiliji, razprti po dolžini
  • 220 g temne čokolade 60-70 %
  • 25 g masla, sobne temperature
  • 1 žlička kajenskega popra

Sestavine za cimetovo kremo s kavo:

  • 190 g maskarpone sira
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 370 ml sladke smetane, ohlajene
  • 1 žlička instant kave
  • 1 žlička cimeta

Priprava čokoladnega biskvita:

  1. Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo tri tortne pekače (16 cm). Dno pekača obložimo s papirjem za peko, notranje stranice pa premažemo z maslom/oljem in posujemo s temnim kakavom. Kakav, ki se ne prime pekača, stresemo ven.
  2. V mleko vlijemo kis, premešamo in pustimo ob strani, da se sesiri.
  3. K mleku prilijemo črno kavo, dodamo sladkor in dobro premešamo z metlico.
  4. Dodamo jajci, olje in vanilijev ekstrakt. Dobro premešamo z metlico, da so jajca popolnoma razžvrkljana in sladkor stopljen.
  5. V večjo skledo presejemo moko, temni kakav, sol, pecilni prašek in sodo bikarbono. 
  6. K suhim sestavinam primešamo mokre sestavine. Mešamo z metlico do gladke in tekoče mase.
  7. Biskvitno maso enakomerno vlijemo v pripravljene pekače. V vsak pekač gre približno 400 g biskvitne mase.
  8. Biskvite pečemo 25-30 minut pri 175 °C, na sredini in brez ventilacije. Če pečemo vse tri biskvite hkrati, po 15 minutah peke zamenjamo spodnje in zgornje pladnje, da se biskviti spečejo enakomerno.
  9. Pečene biskvite ohladimo v pekaču nato jih previdno vzamemo ven. 
  10. Biskvitom z žagastim nožem odrežemo kapico, da jih zravnamo in pripravimo za zlaganje torte.

Priprava čokoladnega ganaša s čilijem:

  1. V lonec nalijemo sladko smetano in dodamo narezane čilije.
  2. Smetano na nižjem srednjem ognju segrejemo do vretja nato jo odstavimo z ognja in pokrijemo površino smetane s folijo za živila.
  3. Pustimo infuzirati na sobni temperaturi 30-60 minut.
  4. Smetano precedimo skozi cedilo in zavržemo čilije.
  5. V skledi nad vodno kopeljo skupaj zmešamo in stopimo sladko smetano ter temno čokolado. 
  6. Ko je čokolada popolnoma stopljena, skledo odstavimo z ognja, dodamo maslo ter kajenski poper. Dobro premešamo, da dobimo gladek in sijoč čokoladni ganaš.
  7. Površino ganaša pokrijemo s folijo za živila in ga pustimo na pultu stati 2 uri. 
  8. Ko se ganaš strdi do mazljive teksture z njim obmažemo torto.
  9. Polovico ganaša nanesemo med plasti biskvita, preostalo polovico porabimo za obmaz celotne torte.

Priprava cimetove kreme s kavo:

  1. Maskarpone sir zmešamo skupaj s sladkorjem v prahu, da dobimo mehko in mazljivo teksturo.
  2. V sladko smetano dodamo cimet in instant kavo. Smetano stepemo do goste a še vedno tekoče teksture.
  3. K smetani dodamo maskarpone sir  in stepemo do čvrstih vrhov. Stepamo le kratek čas (30 sekund), da se krema ne sesiri.
  4. Kremo prestavimo v vrečko za brizganje s poljubnim nastavkom in z njo okrasimo pikantno torto. Kremo lahko postrežemo tudi poleg kosa torte.

Nasveti:

Torta ni preveč sladka, saj sem želel izpostaviti kombinacijo okusov temne čokolade in čilija. Za pripravo ganaša lahko delno uporabite tudi mlečno čokolado.

Vam noben čili ni dovolj pekoč in želite res ognjeno torto? Ni problema. Med plasti povrh ganaša posujte še dodatno količino kajenskega popra ali drugega čilija v prahu.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi